2024. április 27., szombat
VÁLASZTÁSOK 2023

Regionális fejlődés, érdekképviseleti kiállás

A cikkünkhöz tartozó képgaléria ITT tekinthető meg!  

December 2- án a zombori Megyeháza dísztermében tartották a Vajdasági Magyar Szövetség regionális lakossági fórumát, ahol bemutatkoztak Kishegyes, Kúla, Verbász, Topolya, Nyugat-Bácska képviselőjelöltjei.

A jelenlévőket Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke köszöntötte. Kiemelten üdvözölte Dr. Pásztor Bálintot, a VMSZ megbízott elnökét, a Köztársasági választási lista vezetőjét, Deli Andort, az Európai Parlament képviselőjét, Juhász Bálintot, a VMSZ Intéző Bizottságának elnökét, a tartományi választási lista vezetőjét, Fremond Árpádot, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, köztársasági képviselőjelöltet, Kovács Elvirát, a VMSZ alelnökét, a Köztársasági választási lista jelöltjét, Dr. Úri Emesét, Hugyik Karolinát és Fazekas Róbertet, a tartományi választási lista jelöltjeit, továbbá a VMSZ megjelent tisztségviselőt,

A jelöltek bemutatásánál elhangzott, a Vajdasági Magyar Szövetség a 2023-as Köztársasági- és Tartományi választásokon teljes listával indul. A Köztársasági választási listán 250, míg a Tartományi választási listán 120 jelölt szerepel. Pásztor István javaslatára 16 évvel ezelőtt bevezetésre került a regionális képviselet, s a jelöltek listára kerülésekor ezt az elvet továbbra is tiszteletben tartják. Lényeges, hogy minden régió képviseltesse magát. Ezt a régiót a kishegyesi, kúlai, verbászi topolyai és nyugat-bácskai jelöltek teszik ki. A listákon szereplők mindegyike képviseli a közösség sokszínűségét.

Lennert Móger Tímea felvétele

Lennert Móger Tímea felvétele

Dr. Pásztor Bálint a köztársasági parlamenti érdekképviseletről szólva egyebek mellett hangsúlyozta:

– A tatárjáráshoz meg a török dúláshoz hasonlatos az a helyzet, amely az elmúlt nyolc évben ezt a vidéket jellemezte az illegális migránsok jelenléte miatt. Ez egy olyan gond, amely Nyugat-Bácskát, Észak-Bánátot, Észak-Bácskát és a Vajdaság más területeit is érzékenyen érintette. A VMSZ 2015- től, az első illegális migránsok megjelenésétől folyamatosan határozottan, állhatatosan követelte azt Belgrádban, hogy az állam garantálja a polgárok biztonságát, ezért kaptunk hideget-meleget, de mi kitartóak voltunk, ennek az lett az eredménye, hogy másfél hónappal ezelőtt a Belügyminisztérium elkezdte végezni a dolgát és most, Vajdaság fent említett területeiről is eltűntek a migránsok. Azért fontos, hogy erős magyar képviselet legyen és a Vajdasági Magyar Szövetség meg tudja őrizni az önálló frakcióját, hogy a továbbiakban is ez a jelenleg tapasztalható helyzet fennmaradjon és állandóvá váljon, nevezetesen, hogy eltűntek a migránsok az utcáinkról és végre az emberek újra normális, békés életet tudnak élni. Mivel kizárólag a VMSZ követelte ennek az állapotnak a visszaállítását, ezért fontos, hogy mi ezt a jövőben is megtehessük, akkor hogyha esetleg rosszra fordul a helyzet és ezt a jelenlegi biztonságot meg tudjuk őrizni.

Juhász Bálint, a tartományban való hathatós jelenlét üdvös hatásait emelte ki, továbbá hangsúlyozta, alapvetően kiállnak majd azért, hogy a tartományi érdekképviselet hatáskörét megtartsák, illetve kiszélesítsék. A gazdaságfejlesztési pályázatokat illetően megállapítható, hogy ebből a régióból is több mint 3000 sikeres pályázat valósult meg. A jövőben is további fejlesztési projektumok megvalósulását tervezik.

Dr. Úri Emese rámutatott az alulról induló kezdeményezések fontosságára. Azokra az erőforrásokra, amelyek szórvány-létből fakadóan lehetnek a közösség megtartó erejének kifogyhatatlan forrásai. A képviselőjelölt hangsúlyozta továbbá, a tömb és a szórvány együttműködése, illetve összetartása képezheti a megmaradás és a folytonos fejlődés gerincét.

Lennert Móger Tímea felvétele

Lennert Móger Tímea felvétele

A fórumon énekszámok előadásával közreműködött Kovács Trisztán, a gombosi József Attila Általános Iskola tanulója.

Az esemény végén arra biztatták a hallgatóságot, december 17-én szavazatával mindenki támogassa a Vajdasági Magyar Szövetséget, amely mindkét listán a 6. számmal szerepel majd.

Nyitókép: Lennert Móger Tímea felvétele