2024. április 27., szombat
VÁLASZTÁSOK 2023

A szórványban is meg kell tartani a magyarságot

Törökkanizsára is ellátogatott Lázár János

Kedden kora délután Törökkanizsára is ellátogatott Lázár János, Magyarország építési és közlekedési minisztere, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, valamint a VMSZ képviselői jelenlétében. Az eredeti program szerint megtekintették volna Tallián Emil emlékművét, majd az egykori gróf Maldeghem-kúriát és a kastélyparkot, végezetül pedig a Schulpe-kastélyt, de a szakadó eső miatt módosult a program.
A delegációt a törökkanizsai VMSZ képviselői fogadták, élükön Újhelyi Nándorral, a községi képviselő-testület elnökével, és körbevezették a valamikori járási bíróság épületében (a mai városháza), majd rövid tanácskozást tartottak, amelynek során megvitatták a községre nehezedő, magyarságot érintő problémákat. Szó esett gazdasági és társadalmi kérdésekről, valamint a közelgő választásokat is megvitatták a jelenlévők.

A törökkanizsai vezetőség kiemelte, hogy a község hatalmas migrációs nyomásnak volt kénytelen ellenállni az utóbbi években, valamint a határátkelők akadozó munkájára hívták fel a figyelmet, amelyek folyamatosan lassítják az átkelést. Lázár János elmondta, hogy tisztában vannak a határon fellelhető problémákkal, és felhívta a figyelmet arra, hogy a teherforgalom ellenőrzése az egyik legnagyobb gond, hiszen voltak olyan évek, amikor a korrupció miatt félévente cserélni kellett az embereket a határon. Kiemelte, hogy Törökkanizsán meg kell tartani a magyarságot, valamint a magyarsághoz kötődő kastélyokat is meg kell menteni, és ebben a segítségét is felajánlotta a Vajdasági Magyar Szövetségnek.

Nyitókép: A törökkanizsai magyarságot érintő problémákról számoltak be a VMSZ helyi elöljárói Lázár János magyar miniszternek (Gergely Árpád felvétele)