2023. december 5., kedd

Lélekben is egészségesen

Mentálhigiéniés műhelymunka Zentán

Léleklibbentő címmel tartottak mentálhigiéniés műhelymunkát vasárnap délelőtt a Vajdasági Magyar Szövetség irodájában.
A foglalkozást Lobár Klaudia és Szalkai Orsolya mentálhigiéniés segítő szakemberek álmodták meg, és ezzel kapcsolatban felkeresték a VMSZ Női Fórumának zentai szervezetét, amely mögéjük állt és segítette őket a szervezésben. Klaudia elmesélte, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem képzésének köszönhetően már Vajdaságban is megindult a mentálhigiéniés szakemberek oktatása. Véleményük szerint az ilyen műhelymunkák, mint amilyen a vasárnapi is volt, hiánypótlónak mondhatóak, és fontosnak tartják, hogy minél több emberhez eljusson, hiszen szükség van rá.

 

A foglalkozásra sokan eljöttek  (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A foglalkozásra sokan eljöttek (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

– A családi szerepvállalással foglalkoztunk, hogy milyen szerepekbe kerülhetünk mi magunk, és ezek közül melyek a valósak, és melyek azok, amire vágyunk. A célunk az volt, hogy ezek között a szerepek között egyensúlyt teremtsünk. A rohanó világ hozadéka az is, hogy az emberek mennyiféle szerepben kénytelenek helytállni, és nap, mint nap látjuk, hogy ez mekkora feszültséget jelent a számukra. Ebben próbáltunk a segítségükre lenni, hogy meg tudják teremteni az egyensúlyt a hétköznapokban – mondta Klaudia.

Az eseményen jelen volt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, valamint Jaksa Róbert államtitkár és Burány Hajnalka, a VMSZ Zenta községi szervezetének elnöke.

– VMSZ Női Fórumának az a feladata, hogy pótolja azokat a rendezvényeket, eseményeket, amelyek hiányoznak a mindennapokból, és amikor ezt mondom, akkor pontosan az ilyen alkalmakra gondolok, mint amilyen a Léleklibbentő is. Szükség van arra, hogy így közelítsünk meg egy-egy problémát, tehát, hogy a lelkünk és a mentális egészségünk is rendben kell, hogy legyen. Ha ezekről megfeledkezünk, akkor felbomolhat minden más. Ezért is tartottam egy érdekes és pozitív kezdeményezésnek ezt a foglalkozást – nyilatkozta Kovács Elvira.

Az eseményt már másodízben tartották meg Zentán, és a mostani alkalmon voltak visszatérő résztvevők is, hiszen nagyon sok pozitív élményt adott nekik az első találkozás is.

 

Nyitókép: Kovács Elvira is részt vett a műhelymunkán, amely jó hangulatban telt el (Fotó: Gergely Árpád felvétele)