2023. december 5., kedd

Meg lehet maradni a szórványban

Közösségi találkozót tartott a Vajdasági Magyar Szövetség Torontálvásárhelyen

A Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői, köztársasági képviselőjelöltjei csütörtökön délután több sikeres beruházást is megtekintettek Torontálvásárhelyen. Megnézték a Moša Pijade Általános Iskolában elvégzett felújításokat, ellátogattak Nyíregyházi Istvánhoz és Tímeához, akik földműveléssel foglalkoznak, valamint körbejárták Becsei Zoltán húsfeldolgozóját és hentesüzletét.

A VMSZ képviselői megtekintették a Moša Pijade Általános Iskolát (Vidács Hajnalka felvétele)

A VMSZ képviselői megtekintették a Moša Pijade Általános Iskolát (Vidács Hajnalka felvétele)

A tartalmas délutánt egy mezőgazdasági jellegű lakossági fórum követett, amelyen Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a választásokon való részvételre buzdította a megjelenteket.

– Nagyon fontos, hogy az emberek szánjanak időt arra, hogy december 17-én az urnák elé járuljanak. A VMSZ álláspontja, hogy végre egy stabil, normális, teljes mandátumot kitöltő kormányra lenne szükség annak érdekében, hogy a konkrét célkitűzéseinket végre is tudjuk hajtani. Sajnos nagy veszteség ért bennünket, elnökünket éppen két nappal a választások kiírása előtt vesztettük el, tulajdonképpen becsületesen meggyászolni sem tudtuk, de mi tudjuk, hogy ő is azt szeretné, ha mindenki csatasorba állna  – hangsúlyozta Kovács Elvira.

Tóbiás József köztársasági képviselőjelölt elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek fontos az, hogy Vajdaság magyarlakta részei képviselve legyenek.

– A VMSZ az egyetlen legitim képviselője a vajdasági magyarságnak, hiszen ez az egyetlen magyar párt, amely teljes magyar listát állított fel a köztársasági és a tartományi listára is, magyar államtitkárai és magyar tartományi titkárai vannak – emelte ki Tóbiás József.

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár az idén elért eredményeiket összegezte.

– Az elmúlt négy-öt hónap folyamán sikerült megdupláznunk a területalapú támogatás összegét, tehát 9000 dinárról 18.000 dinárra emeltük azt, illetve elértük azt, hogy január 1-jétől száz hektárig támogassák a termelőket, elértük a vízlecsapolási illeték megszüntetését, és január elsejétől ötven dinárral olcsóbb lesz a gázolaj – számolt be az államtitkár.

Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója kiemelte, hogy minden szinten és minden helyzetben elsősorban a vajdasági magyarság érdekeit képviselik függetlenül attól, hogy ki milyen pozícióban vagy milyen szektorban dolgozik.

– Elsődleges célunk, hogy helyben érjük el az embereket, a termelőket, hogy idejében át tudjuk adni a legfontosabb információkat, amelyeket ők fel tudnak használni – húzta alá dr. Molnár Viktor.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkár a tartományi támogatások rendszerét ismertette.

– Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy a kis- és a közepes mezőgazdasági termelőknek próbáljunk olyan támogatásokat nyújtani, amelyek segítenek a napi gazdálkodásukban – mondta Ótott Róbert.

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában összesen 307 diák tanul, közülük 120-an magyarul. Az idén, mint ahogyan azt Vidrács Krisztina igazgatónőtől megtudtuk, az előző évekhez viszonyítva megduplázódott az elsősök száma, és összesen tizenhatan lépték át először az iskola kapuit.

– Ma azokat a fejlesztéseket mutattam be, melyeket anyaországi, illetve tartományi forrásokból valósítottunk meg, elsősorban a nyílászárók cseréjét, melyeket az elmúlt öt év során végeztünk el. Egy hatalmas épületről van szó, így a felújításnak köszönhetően rengeteg energiát tudunk megtakarítani. Számos programra pályáztunk az elmúlt időszakban, melyeknek köszönhetően a gyermekek számára több iskolán kívüli aktivitást tudtunk biztosítani. A pályázati támogatásoknak köszönhetően napközit is tudtunk nyitni. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően a könyvtárunkat újítjuk fel, ahova új bútorokat fogunk vásárolni – mondta Vidrács Krisztina.

Nyíregyháziék új vetőgépre pályáztak (Vidács Hajnalka felvétele)

Nyíregyháziék új vetőgépre pályáztak (Vidács Hajnalka felvétele)

Nyíregyházi István és neje, Tímea mezőgazdasággal, földműveléssel foglalkoznak. Az idén tavasszal sikeres pályázatot nyújtottak be a tartományi mezőgazdasági titkárság egyik kiírására, így egy új, korszerű és modern vetőgéphez jutottak.

– A támogatás hatalmas segítséget jelent abban, hogy fejlődni tudjunk. Fontos, hogy megfelelő gépparkkal rendelkezzünk, mert ezáltal gyorsabban és hatékonyabban tudunk dolgozni. Mivel a vetés a földművelés legfontosabb művelete, nem szabad elrontani, mert javítani nem lehet rajta. Az új vetőgépnek köszönhetően a tőtáv pontos, a mélység pedig egyforma lesz, ami által a növény fejlődése azonos ütemű lesz – mesélte Nyíregyházi Tímea, a vetőgép boldog tulajdonosa.

Becsei Zoltán vállalkozó a húsfeldolgozásban és értékesítésében találta meg a jövőjét. Családjában a negyedik generációhoz tartozik, aki ezzel foglalkozik. Vágóhídjukon csirkét, marhát és disznót dolgoznak fel, összesen tizenkét munkást foglalkoztatnak.

– Jelenleg négy üzletünk van, és most az a tervünk, hogy egy gyorséttermet is nyitunk Torontálvásárhely központjában. Egy újabb, nagyobb, korszerűbb vágóhíd kialakításán is dolgozunk. Önerőből fejlődünk, illetve a Prosperitati Alapítványnál nyújtottunk be sikeres pályázatot, amelyen a hús feldolgozásához szükséges gépeket nyertünk – mondta a fiatal gazda.

Kovács Elvira alelnöknő a megtekintett fejlesztések, beruházások kapcsán elmondta, hogy egy ilyen kis közösségben is, ha vannak jó ötletek, kitartóan pályáznak és a megfelelő helyeken lobbiznak, akkor igenis meg lehet maradni itthon, a szülőföldünkön. A fejlesztések megtekintésén részt vett még Vicsek Annamária, Juhász Attila, Ótott Róbert, dr. Molnár Viktor, Tóbiás József, Kerekes József, Tóth Zoltán és Lálity Urbán Emese.

Nyitókép: Lakossági fórumot is tartottak (Vidács Hajnalka felvétele)