2024. június 21., péntek
BÁCSKERTES ÉS GOMBOS

Emlékezés a Petőfi-szobornál és a Turulnál

Március 15-én Bácskertesen (Kupuszinán) a Petőfi-szobornál tartottak megemlékezést.

Délvidék első köztéri Petőfi-szobra, a szobrászházaspár, Lantos Gyöngyi és Máté István alkotása a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület előtt áll. Erre az épületre a nemzeti ünnep alkalmából kitűzték a magyar lobogót. Az 1848/49- es forradalom és szabadságharc eseményeit szövegben és dalban felelevenítő ünnepi műsorban közreműködtek a kupuszinai József Attila Általános Iskola tanulói, Bauer Laura és Janovics Ilona felkészítésében. 

Az emlékezés virágait a szobornál elhelyezte L. Móger Tímea a Magyar Nemzeti Tanács, Dubacz Éva a Vajdasági Magyar Szövetség Helyi Szervezete, Rekettye Róbert és Hodovány Attila a helyi közösség, Csíkos Sándor a József Attila Általános Iskola, Balogh Pál a Petőfi Sándor ME képviseletében. 

Gomboson szintén március 15-én tartottak emlékezést a templomkertben álló Turul- szobornál.  Ft. Verebélyi Árpád osztotta meg ünnepi gondolatait és mondott imát. 
Koszorúzott az Arany János Magyar Művelődési Egyesület, a helyi közösség, a József Attila Általános Iskola, a VMSZ Helyi Szervezete, az Önkéntes Tűzoltótestület képviselete.

Az általános iskola diákjainak alkalmi műsora kísérte az eseményt, amelyen jelen voltak a falu egyesületeinek, civil szervezeteinek tagjai is.

Emlékezés a Turulnál (Fotó: Sörfőző Katinka)

Emlékezés a Turulnál (Fotó: Sörfőző Katinka)

Nyitókép: A kupuszinai emlékezés (Fotó: Limburger Georgina)