2024. július 21., vasárnap

Képzőművészeti varázslat a Kiszsinagógában

Pénteken a zentai Kiszsinagógában megnyílt a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos végzős diákjainak kiállítása. A tárlatmegnyitón Bakos Tímea, a középiskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében rámutatott, hogy a kiállításon a végzősök egész éves munkájának gyümölcseit tekinthetik meg a látogatók, amelyeken keresztül megfigyelhető a fejlődésük, és a negyedikes diákok betekintést engednek lelkük rejtett világába is.

– A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium egy különleges hely, ahol a művészet és a természettudományok a mindennapjaink részét képezve egyaránt jelen vannak. A művészet és a tudomány látszólag két különböző világ, de valójában sok közös vonásuk van. Ugyanis mindkettő az emberi kíváncsiságra, kreativitásra és az igazság keresésére épül – fogalmazott az igazgatónő, és Leonardo da Vincit idézve rámutatott, hogy a tudomány a művészet, a művészet pedig a tudomány gyermeke. Egyik sem létezik a másik nélkül, mindkettő hozzájárul az emberi tudás és az élmény gazdagításához.

– A művészet nem csupán szórakoztatás, az életünk lényeges része, amely segít megérteni a körülöttünk lévő világot és önmagunkat. A lelkünk fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy kifejezzük mindazt, ami bennünk él – mondta, egyben abbeli reményének is hangot adott, hogy a kiállítás mindenki számára inspiráló és felemelő élmény lesz.

A kiállítást Kókai Eléna zentai festőművész, a tehetséggondozó gimnázium egyik rajztanárnője nyitotta meg, aki beszédében az igazgatónő szavait megerősítve kiemelte, hogy ahogyan az előző esztendőkben, most is hatalmas fejlődés szemtanúi lehetnek, amikor egy helyen láthatják az iskolaév termését. Úgy fogalmazott, hogy ismételten rácsodálkozhatnak arra a varázsra, amely ilyenkor létrejön, ezért arra kérte a jelenlevőket, hogy a végzős diákokkal, tanáraikkal együtt ünnepeljék meg azt a csodát, amely körülveszi őket, és legyenek büszkék arra, hogy szemtanúi lehetnek ennek az eseménynek.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele