2024. június 14., péntek

Múzeumok éjszakája Zentán

Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója elmondta, hogy ezúttal egy újfajta programszerkezetet szeretnének megvalósítani a múzeumok éjszakája kapcsán, így a művelődési központ égisze alatt színes rendezvénysorozattal készülnek. Pénteken 18 órakor a Zentai Városi Múzeumban Valóság-koncepciók, álom-valóságok címmel Skrabány Viktor óbecsei festőművész és tanítványai: Acsaji Györgyi, Bicskei Anikó, Jelena Bulajić, Snežana Petrović, Stepanov Toll Eleonóra, Lázár Tibor és Tóth Kovács József mutatkoznak be alkotásaikkal.

19 órakor a Városi Kisgalériában Goran Despotovski verseci képzőművész EON címet viselő kiállításának megnyitóját tartják.

Szombaton a múzeumban a Gyermekbarátok és a Rozetta Kézműves Társaság szervezésében kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a legkisebbek. 10 és 14 óra között maszkokat, utána bábokat készíthetnek a foglalkozás résztvevői. Úgyszintén a múzeum szervezésében Zsidó történetek címmel 16 órakor történelmi séta veszi kezdetét. A túrázók a múzeumtól elindulva elsétálnak a Városházáig, onnan a Tűzoltólaktanyába, az egészségházhoz, majd a Kiszsinagógához. Ezen a napon 9 és 23 óra között bárki megtekintheti a Zentai Városi Múzeumban kiállított gyűjteményeket.

Szombaton 10 óra és 23 óra között a Kiszsinagóga is hangulatos programokkal várja az érdeklődőket. Ezek fénypontja Koncz Éva szoprán opera-énekesnő Tavaszi Fleur című hangversenye, amely 20 órakor kezdődik a Kiszsinagóga parkjában. A nyitvatartás teljes időtartama alatt megtekinthető az épületben Dömötör Mihály hódmezővásárhelyi fotóművész kiállítása, emellett az esti program ideje alatt borvásárlási lehetőség is lesz, és a jelenlévők meg is kóstolhatják a horgosi Bálint pincészet borait. A belépés díjtalan. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertet a Kiszsinagóga épületében tartják meg.

Nyitókép: Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ plakátja