2024. április 20., szombat

Az egymás iránti szeretet a legfontosabb

Házassági évfordulós ünnepséget tartottak Moholon

A Moholi Családok Egyesülete (Mocse) a házasság világnapja alkalmából ünnepséget tartott vasárnap a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület székházában. Kerek évfordulós házaspárok jelentkezését várták Moholról, a községből, Vajdaságból, sőt elszármazott házaspárokat is. A rendezvény a Csobolyó Művelődési Egyesület kultúrműsorával indult, amelyet Ördög Róbert családterapeuta Hogyan éljünk együtt a nem tökéletes házastárssal című interaktív előadása követett, majd Világos Miklós moholi plébános szólt az egybegyűltekhez, és megáldotta a kerek házassági évfordulós párokat.

Világos Tibor, a Mocse elnöke beszámolt róla, hogy ez már a második ilyen eseményük volt, amelyen a jubiláló házaspárokat ünnepelték meg. Kiemelte, hogy összesen huszonhat házaspár jelentkezett az eseményre, a legnagyobb számban a községbeliek képviseltették magukat, emellett érkeztek Péterrévéről, Törökkanizsáról és Bácskertesről is. Az ötödik, tizedik, huszadik és a többi kerek évfordulósok mellett jelentkezett egy hatvanöt éves házasságát ünneplő házaspár is Ausztráliából. Fontosnak tartják megtartani ezt az eseményt és megünnepelni a jubiláló házaspárokat, nemcsak azért, mert a házasság intézményének fontosságát is tartalmazza egyesület alapprogramja, hanem mert a mai megváltozott világban kezdi értékét és jelentőségét veszteni a hagyományos családmodell.

Ördög Róbert újvidéki családterapeuta előadásában arról értekezett, hogy miként éljünk együtt egy nem tökéletes házastárssal. Véleménye szerint a megoldás kulcsa abban rejlik, hogy milyen technikákat tudunk alkalmazni, illetve hogy azon viselkedésformákat, amelyeket hoztunk magunkkal a saját családunkból transzgenerációs örökségként, hogyan tudjuk egyeztetni, ütköztetni, párosítani a házastárs viselkedésformáival. Elmondta, hogy a házaspárokkal folytatott terápiás beszélgetések során felszínre kerülnek a szexuális és a pénzügyi problémák, és igazából minden további probléma ezekből ered, ezen területeket kell megfelelő tanácsokkal és megoldásokkal lefedni. Megítélése szerint a mai fiatalok tartanak a házasságtól, félnek az elkötelezettségtől, amely félelemnek és hozzáállásnak kellő táptalajt biztosít a média tartalma, az azokban bemutatott, általánosan elfogadottnak tűnő válások.

A jubilálók között volt a moholi Magó Klaudia is, aki immár tizenöt éve él jó házasságban párjával, Attilával, három gyermek édesanyja, és véleménye szerint az egymás iránti tolerancia és elfogadás nélkül nem tudna működni a házasságuk.

 

 

Nyitókép: Világos Miklós moholi plébános beszéde közben (Fotó: Dobai István)