2024. április 20., szombat

Táncpanoráma Zentán

Kortárs és népi elemek egy színpadon

Vasárnap este egy látványos és nem mindennapi táncos produkciót láthatott a zentai Művelődési Ház közönsége Táncpanoráma címmel. A két részből álló produkciót Táborosi Margaréta rendezte, és közreműködött benne az Újvidéki Művészeti Akadémia két hallgatója, a magyarkanizsai Ördögcsáklya táncegyüttes, a törökkanizsai Tiszácska leánykar, a Fokos zenekar, valamint énekkel Jovánovity Patyerek Réka.
Táborosi Margaréta az előadás után kérdésünkre elmondta, hogy a két koreográfiablokk két külön alkalomra készült, és úgy találta, hogy nagyon izgalmas lenne egyként megmutatni őket. 
– A néptáncosokkal nem olyan régóta dolgozom együtt, a Sors-kanyar című előadásban dolgoztam először a Vajdasági Kamara Táncegyüttes táncosaival. Egy érdekes találkozás volt ez számomra, hiszen nekem tetszik az ő világuk, nekik pedig hasznos volt az én színházi szemem. Abban az előadásban Gazsó Tibor is szerepelt, utána ő hívott az ő csoportjukhoz, a magyarkanizsai Ördögcsáklya táncegyütteshez, és egy évvel ezelőtt kezdtük el az együttműködést. Ami a produkció színházi részét illeti, az Újvidéki Művészeti Akadémia magyar színészosztályában osztályvezető tanár vagyok Pálfi Ervinnel, és a hallgatóimmal készült egy ilyen koreográfia, és szerettem volna megmutatni, hogy a színészek is nagyon jól mozognak és táncolnak. Így ötvöztem a kettőt, és úgy látom, befogadják a nézők. A néptánc keményebb szabályait megtartva dolgoztunk, de létrejött egyfajta igény, hogy ne csak egy sorozatot lásson a közönség, hanem legyen mondanivalója, története a produkciónak. Ehhez a néptáncosoknak is dolgozniuk kellett a jelenlétükön, azon, hogy mit közvetítenek. A produkció kortárs része inkább érzéseket közvetít, hangulatot ad át, a második rész cselekménye pedig a magyar néphagyományban jelen lévő ráolvasások, rontások, archaikus imák és népi varázslások gazdag forrásanyagából áll össze. Úgy gondoltam, hogy Zentán, ahol a hagyományos, ugyanakkor az alternatív és az új is megfér egymás mellett, ezt örömmel fogadnák – mondta a rendező.

Varga Viola, aki Gazsó Tiborral az Ördögcsáklya táncegyüttest vezeti, elmondta, hogy az ő műsoruk a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadára készült. 
– A rituális hangulatot szerettem volna előidézni a népi imádságokkal, és volt három táncanyag a kezünkben, ezeket aztán Margarétával együtt bontottuk ki. Még tavaly januárban elkezdtünk erről beszélgetni, utána év közben többször is próbáltunk, de az intenzív felkészülés együtt október elején kezdődött és két hónapon át tartott, és hétvégenként jórészt egész nap dolgoztunk – mondta Varga Viola.
Varga Anna, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesületben működő Tiszácska leánykar vezetője arról számolt be, hogy nagyon élvezték a táncosokkal való közös produkciót:
– Másfél éve tanítom a leánykart, és Gazsó Tiborék kértek meg, hogy vegyünk részt a produkcióban. Varga Viola válogatta össze az énekeket, azokat, amelyek beleillettek a produkcióba, és a hanganyagok alapján tanultuk meg őket. Kihívás és nagy élmény volt ez nekünk is, szeptemberben kezdtük tanulni a dalokat, és két és fél hónapunk volt rá. Először vettünk így részt táncos előadásban, és mindannyiunknak nagyon tetszett, reméljük, lesz folytatás is – mondta a karvezető.
Támogatók voltak Zenta Község Önkormányzata és a Csoóri Sándor Alap.
A produkciót szombaton Csókán is láthatja a közönség 18 órától a Művelődési Házban.

Nyitókép: A második rész cselekménye a magyar néphagyományban jelen lévő ráolvasások, rontások, archaikus imák forrásanyagából áll össze (Gergely József felvétele)