2024. június 22., szombat

Kukoricatörés, muzsikaszó és finom ételek

Nagy érdeklődés közepette tartották meg hétvégén a Felsőhegyi Kukoricamóvát. Az idei, sorrendben 17. alkalommal megrendezett találkozón Fényszárosi Márta kukoricaföldjén a hirtelen lehűlt, borongós, esőcsapkodós időjárás ellenére 19 csapat elevenítette fel őseink hagyományát a kalákában, kézzel történő kukoricaszedést. Ősz Szabó Imre, a móva főszervezője szerint a kukoricatörő csapatok közül a zentaiak és a környező településeken élők mellett az idei kukoricamóván magyarországi csapatok is részt vettek.

Az egyik kukoricatörő csapat reggeli terítéke

Az egyik kukoricatörő csapat reggeli terítéke

– Egykoron a kukoricatörés során a kukoricát szépen le kellett tisztítani, hogy a góréban a féreg ne kezdje ki. E mellett, elődeink a kutut kicsit nagyobbra vágták, ezt megszívta a fagy, és ezt követően tavasszal kiveregették és behordták ezt is – ecsetelte a főszervező, aki elmondta, hogy a levágott szár kúpozásánál pedig arra kellett odafigyelniük a törőknek, hogy délről fejezzék be a szárak kúpba helyezését, mert vidékünkön általában északnyugatról fúj a szél, és így szárkúpot nem kezdhette ki a fuvallat.

A zsűri a kukoricatörés menete mellett a csapatok reggelijét is pontozta.

Muzsikaszó mellett könnyebben ment a munka

Muzsikaszó mellett könnyebben ment a munka

Fényszárosi Márta, a kukoricamóva házigazdája és a zsűri egyik tagja szerint a reggeli alapelemei a finom házikenyér, az oltott túró, a krumpli, a tojás, a hagyma, a szalonna és a kolbász.

– E mellett a gabanyica és a sült tök is, de ezek már csak a gazdagabb terítékeken voltak jelen – jegyezte meg és elmondta azt is, hogy a reggelit véletlenül sem szabad műanyag edényekbe, műanyag tányérokba megteríteni, hanem hagyományos tálakat, tányérokat kell használniuk a kukoricatörőknek – ecsetelte és elmondta, hogy mindannyian, akik eljönnek a rendezvényre, a maximálisat igyekeznek nyújtani.

A kukoricatörés után a Tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör csapatának is jól esik a reggeli

A kukoricatörés után a Tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör csapatának is jól esik a reggeli

Miközben a falu szélén muzsikaszó kíséretében nagyban zajlott a kukoricatörés, addig Felsőhegy központjában lévő parkban a főzőverseny résztvevőinek a bográcsaiban nagyban főttek a finomabbnál finomabb ételek. Ősz Szabó ezek kapcsán elmondta, hogy amíg a zsűri tagjai a kukoricamóván a csapatok reggelijei mellett azt figyelik, hogy a résztvevők miképpen is törik a kukoricát, vágják a kukoricaszárat, illetve miképpen is állítják fel a szárkúpokat, addig a gasztronómiai megmérettetésen zsűrizők az ételek minősége mellett a főzőhelyek kialakítását, kidíszítését is osztályozták.

A munka utáni muzsikaszó és mókázás

A munka utáni muzsikaszó és mókázás

A szegvári Nándor tavi Horgászegyesület tagjai már a Felsőhegyen megrendezett kukoricamóva visszatérő vendégei közé tartoznak, ugyanis már a tavalyi rendezvényen is részt vettek. Tóth József, a magyarországi csapat szakácsa elmondta, hogy már tavaly is nagyon jól érezték magukat itt és ezért az idén is eleget tettek a szervezők meghívásának. A szegváriak az idén birkapörkölttel, sült hallal és palacsintával neveztek be a kukoricamóva keretében megrendezett főzőversenyre és finom falatjaikkal ki is érdemelték a verseny fődíját.

A legkisebbek is segítettek a kukoricatörésben

A legkisebbek is segítettek a kukoricatörésben

Az idei kukoricatörők közül a felsőhegyi Móvások csapata végezte legjobban a dolgát, őket követték a feketetói Csipet Csapat Művelődési Egyesület törői, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a zentai Bagi csapata állhatott. A legszebb reggeli terítékkel a zentai Kicsi meg a forgó csapata rukkolt elő, a második helyezést pedig a a völgyparti Szélmalom csapata, a harmadikat pedig az úgyszintén zentai Öregkakas két tyúkkal nevet viselő társaság érdemelte ki.

Tóth József, a szegvári főzőcsapat mesterszakácsa

Tóth József, a szegvári főzőcsapat mesterszakácsa

A legjobb tökös gabanyicát a völgypartiak készítették, a második helyezett a zentai Táltos csapata, a harmadik pedig Deszk csapata lett. A legjobb őszi ételt a horgosi Túrú István főzte, a felsőhegyi Perdi Katalin lett a második, a harmadik helyezést pedig a martonosi Fejős Erzsébet érdemelte ki, a fődíjat pedig, mint ahogyan a fentiekben már megemlítettük, a magyarországi Szegvár csapatának ítélték oda. A legjobb pálinkát a zentai Varga Péter hozta a rendezvényre, az őszi sátor/főzőhely dekorációjáért pedig a felsőhegyi Nagy Bagi Gabriellát díjazták.

Az egyik kidekorált főzőhely

Az egyik kidekorált főzőhely

Nyitókép: A leszedett kukorica összeszedése