2024. június 14., péntek

Teljesült a zentai önkéntes tűzoltók régi álma

Vasárnap a délelőtti órákban tűzoltókocsik szirénázásától volt hangos Zenta központja. Szerencsére ezúttal semmi sem gyulladt ki a város területén, a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület tagjai ezzel a hanggal fogadták azt a tűzoltóteherautót, amit egy Németországban élő zentai személy adományozott az önkéntes lánglovagoknak. Ezzel egy régóta dédelgetett álma valósult meg az egyesület tagjainak, hiszen a zentai tűzoltóegység gépkocsiparkja igencsak elavult és az önkéntes tűzoltók már régóta próbáltak beszerezni egy újabb rohamkocsit.

Vasas Balázs, a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület elnöke napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az 1992-es évjáratú közepes csapatszállító tűzoltóautót a Németországban élő, zentai születésű Rácz Jenő adományozta az egyesületnek.

Őrségváltás. Egymás mellett a zentai tűzoltók legrégebbi és legújabb tűzoltókocsija (Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

Őrségváltás. Egymás mellett a zentai tűzoltók legrégebbi és legújabb tűzoltókocsija (Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

–A tartályában 600 liter víz tárolására és 9 személy szállítására képes nagyon jó állapotban lévő rohamkocsi kiválóan fel van szerelve tömlőkkel, sugárcsövekkel, haboltóanyagokkal, különböző osztóvillákkal is és nagyon jó állapotban van – ecsetelte Vasas Balázs, aki hozzáfűzte, hogy ez a tűzoltókocsi gyakorlatilag a legfiatalabb és a legjobb állapotban lévő a zentai tűzoltók rohamkocsijai közül és azt is elújságolta, hogy e mellett védőruhákat és sisakokat is adományoztak nekik.

A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület tagjai azon nyomban tüzetesen megszemlélték a tűzoltókocsit (Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület tagjai azon nyomban tüzetesen megszemlélték a tűzoltókocsit (Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

A zentai önkéntes tűzoltók már holnap Újvidékre utaznak az új rohamkocsival, hogy elkezdjék a tűzoltókocsi birtokba vételéhez szükséges adminisztrációs ügyek elintézését.

Vasas Balázs elmondta, hogy amint végeznek ezzel, és amint Rácz Jenő ismét hazalátogat, akkor egy hivatalos átadási ünnepséget is szerveznek, amelyre a zentai lakosokat is meghívják, majd pedig hozzáfűzte, hogy az új rohamkocsi nem a Belügyminisztérium kötelékébe fog tartozni, hanem a Zentai Önkéntes Tűzoltó Testületé lesz, így sokkal könnyebben részt tudnak majd venni a különböző rendezvényeken és szükség esetén sokkal könnyebben tudnak majd segítséget nyújtani a zentai polgároknak is.

Nyitókép: A németországi tűzoltókocsi érkezésére összegyűlt zentai önkéntes tűzoltók és családjaik (Fotó: Horváth Zsolt felvétele)