2024. május 19., vasárnap

A tapasztaltabbaktól kell tanulni!

A magyar vállalkozások megerősítésének fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János a Vajdasági Mentorprogram harmadik évadának zentai nyitóeseményén

A Vajdasági Mentorprogram harmadik évadának nyitórendezvényét tartották kedden Zentán a Royal Hotelben. A program 2019 őszén indult útnak, és az első két körben számos sikertörténet bizonyította a fontosságát és létjogosultságát. Ezúttal több mint száz mentor és mentorált vesz részt a programban, akik mind jelen voltak a nyitóeseményen. A jelenlévőket Potápi Árpád János, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának államtitkára, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője és Jónás László, a Design Terminal üzletfejlesztési vezetője köszöntötték.

Potápi Árpád János Zenta történelmi jelentőségét és a magyar vállalkozók összefogásának fontosságát hangsúlyozta felszólalásában.

– Zentán indul a mentorprogram harmadik fázisa, ami azért is fontos, mert Zenta példát mutatott a magyar újrakezdésből, hiszen ha nem lett volna a zentai csata és az azt követő karlócai béke, akkor talán ma független Magyarországról sem beszélhetnénk. Ez a térség már többször példát mutatott a magyarság egészének, hogy hogyan kell újrakezdeni, és hogyan kell nagyon nehéz helyzetből felépülni és sikereket elérni. Ezért a vajdasági magyarság más magyar nemzetrészeknek is példával szolgálhat. A mentorprogram alapvető sajátossága, hogy hálózatépítés céljából jött létre, azért, hogy a fiatal vállalkozókat összehozza a már több tíz éve működő vállalkozások vezetőivel, akik segítséget nyújtanak nekik, idejüket, energiájukat és sokszor pénzüket is beletéve ebbe a munkába.

Ezáltal a fiatalok gyorsabban sikeressé válhatnak, de természetesen nemcsak a siker a fontos a számunkra, hanem az is, hogy a magyar vállalkozásokat meg tudjuk erősíteni a Kárpát- medencében. A magyar vállalkozók magyar embereket foglalkoztatnak, így családok megélhetéséhez járulnak hozzá.

Juhász Bálint arra mutatott rá, hogy az előző körök visszajelzéseire és a véleményekre alapozva alakítják a program menetét.

Újra jelentkezhettek azok a mentoráltak, akik egyszer már részt vettek a programban (Gergely Árpád felvétele)

Újra jelentkezhettek azok a mentoráltak, akik egyszer már részt vettek a programban (Gergely Árpád felvétele)

– A harmadik ciklus elindítása önmagában véve siker, hiszen nagyon sok történet egy-két nekifutás után véget ér. Jelen esetben huszonhét mentorunk van, és az ehhez párosuló hetvenhét mentorált, akik különböző válogatásokon esnek át. Úgy vélem, ez egy hatalmas szám, ennél valamivel szerényebb számokkal indultunk, főként a mentoráltak tekintetében, hiszen azokból nagyjából ötven fő volt egy-egy ciklusban. Viszont a mentorok terhelhetőek, úgyhogy az, hogy a mentoráltak létszáma szinte megduplázódott, azt mutatja, hogy a kezdő vállalkozók értik és érzik annak a fontosságát, hogy a tapasztaltaktól tanuljanak, kapcsolati hálót építsenek, és szeretnének részesei lenni az üzleti körforgásnak itt a Vajdaságban. Újdonságokkal készültünk, újra jelentkezhettek azok a mentoráltak, akik egyszer már részt vettek a programban. Erre a második körben nem volt lehetőség. Azért is vezettük be a kezdő és a haladó fokozatot bizonyos előadások esetében, hogy növeljük az érdeklődést és érdekesebbé tegyük a témákat. Mostantól lesz egy kulcsmentorunk Ozsvár Tihamér személyében, aki a mentorokat összefogó szerepet tölti majd be. Ő egy piacvezető vállalkozás tulajdonosa és igazgatója, aki eddig minden ciklusban lelkesen részt vett, és segítette a program sikerét.

Körmöci Károly, a magyarkanizsai Tisacoop ügyvezető igazgatója immár harmadik alkalommal vesz részt mentorként a programban.

–Azt tapasztalom, hogy a mentoráltak egyre jobban érdeklődnek, és szeretnék a szakmai tudásból átvenni és elsajátítani azokat a dolgokat, amelyekben nekünk ez idáig talán sikerült prosperálnunk. Én azt tudom vállalni, legyen az akár cégvezetés vagy az adott vállalkozás marketing- és gazdasági felépítése, hogy mindenben a mentoráltak rendelkezésére állok. Ezek valójában mind általános dolgok, de a mi példáinkból, tapasztalatunkból merítve ezek a fiatal vállalkozók is építkezhetnek, és eredményes vállalkozásokat építhetnek.

Bukovec Péter a ballonos vizeket forgalmazó Vendotech Kft. vállalkozás igazgatója és tulajdonosa, aki Palicsról érkezett, és első alkalommal vesz részt a programban.

– Számomra a legfontosabb maga a kapcsolatépítés, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben történő fennmaradás és ennek a helyzetnek az átvészelése. Ezekben a kérdésekben számítok segítségre a tapasztaltabb és sikeresebb üzletemberektől – mondta a vállalkozó.

A Vajdasági Mentorprogram harmadik évadának résztvevői egy sikerekkel, újabb tudással és tapasztalatszerzéssel teli időszak elé néznek, amely jövő év májusában ér véget.

Sokkal több a mentorált, mint eddig bármikor (Gergely Árpád felvétele)

Sokkal több a mentorált, mint eddig bármikor (Gergely Árpád felvétele)

A rendezvény a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Prosperitati Alapítvány és a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének szervezésében, a Design Terminallal való szakmai partnerségben valósult meg.