2024. július 18., csütörtök

Fontos a megmaradás

Falunapot ünnepeltek Piroson

Szombaton Piroson a Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében alkalmi műsorral emlékeztek meg a helyi magyarság letelepülésének 237. évfordulójáról. A faluban élő magyarok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kis lélekszámú közösségük megmaradjon. A 2000-ben megalakult Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület ehhez nagy segítséget nyújt.

 Az ünnepséget a Szent Száva Általános Iskola tornatermében tartották meg. A terem zsúfolásig megtelt gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Az egybegyűlteket Bancsi Róbert, a Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte.

– Örömmel tölt el, hogy ilyen sokan eljöttek az ünnepségünkre. A tavaly alakult elnökséggel és az egyesület tagjaival sikerült megőrizni azokat a hagyományokat, amelyeken az előző elnök, Gyülvészi Géza nagy erővel dolgozott. Mindezek mellett igyekszünk újítani is, hiszen a faluban sok lelkes fiatal vesz részt a különböző tevékenységekben. Igyekszünk alkalmat adni a barátkozásra, a társalgásra, amelyeken a falu minden korosztálya jól érzi magát. Fontos az összetartozás. A jövőben is arra törekszünk, hogy a kis közösségünk megmaradjon – fogalmazott Bancsi Róbert.

A műsor keretében fellépett többek között a Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, amely nemrég a Durindón is előadta dalait. A pirosi óvodások gyermektáncokat mutattak be, a művelődési egyesület színjátszó csoportja pedig kabaréjelenetekkel tették színesebbé az estét. A vendég fellépők pedig a mitrovicai Szerémségi Magyar Művelődési Egyesület, valamint a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vegyes kórusai voltak. A műsor után a pirosi Classic Band szórakoztatta a jelenlévőket.

Az ünnepségen tiszteletét tette a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnöksége is.

Nyitókép: Dancsó Áron felvétele