2024. június 14., péntek

A barát az idő gyümölcse

A kínai kultúra napjai Újvidéken

Újvidék polgármestere Milan Đurić, Jin Livel, a kínai kommunista párt központi bizottsága politikai irodájának tagjával, és a kínai kommunista párt pekingi városi bizottságának titkárával együtt részt vett azon a kiállításmegnyitó ünnepségen, amely az Örökség és kreativitás címet kapta, és a Kínai kultúra hetének keretein belül szervezték meg az Egység Művelődési Állomáson.

– A  programsorral a kínai kultúra hetében megerősítjük azt, hogy városunk, Újvidék, a találkozások és kötelékek kialakulásának helye. Erős a barátság a kínai és a szerb társadalom között, ennek tükrében hozzuk létre közösen a Művészeti Kreativitás Központot, amelyről egyetértési és együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá az újvidéki és a pekingi egyetem, valamint a kulturális állomások hálózatának illetékesei. Ennek a hálózatnak a szervezésében mostanáig tíz, kulturális csereprogram-projektet valósítottak meg Szerbia és Kína között. Remélem, hogy a szándéknyilatkozat aláírásával megteremtődnek a feltételek a mostaninál még intenzívebb, kulturális együttműködésre. Nagy lehetőségek rejlenek ebben, intenzív együttműködésre számítunk a filmművészet és a kaligráfia területén, ezek a két ország kulturális örökségét összekötő művészi formák – mondta a polgármester, előadását pedig Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének szavaival zárta, aki egy szerb közmondást idézett: A barát az idő gyümölcse.

Jin Li is rámutatott az erős barátság jelentőségére Szerbia és Kína között.

– Azok a művészeti alkotások, amelyeket a kínai és a szerb egyetem művészei készítettek, bizonyítják a jó kapcsolatunkat, amelyet ezeknek köszönhetően elmélyíthetünk. A művészet civilizációs eredmény, olyan híd, amely összeköt bennünket. Együttműködésünk csodás oldal történelmünkben, felébreszti és megerősíti barátságunkat, közelebb hoz bennünket egymáshoz  – mondta Jin Li.

KÍNAI FILMEK AZ EGYSÉGBEN

Az Egység Művelődési Állomáson vasárnap kezdődött a Kínai filmhét elnevezés alatt megszervezett rendezvény. Ma és holnap kínai filmalkotást láthatunk, a vetítések 19 órakor kezdődnek. Ma este a Csillagok között alvó lány című, 121 perces filmet vetítik, Liju Siyang rendezésében.

Nyitókép: A polgármester üdvözlőbeszédét mondja (Fotó: novisad.rs)