2024. június 21., péntek

Környezetünk nyelvén!

A hétvégén a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében akkreditált továbbképzést tartottak Újvidéken, a magyar mint környezetnyelv, illetve a magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel tantárgyakat oktató tanárok részére. Vajdaság egész területéről érkeztek olyan tanárok, akik szerb anyanyelvű diákoknak adják elő a  magyar nyelvet, mint a környezet nyelvét, a képzésen egy tankönyvpótló kiadvánnyal is megismerkedhettek.

Az Európa Kollégium dísztermében a jelenlevőkhöz Vicsek Annamária, volt oktatási államtitkár is szólt. Nyolc évig töltötte be ezt a tisztséget, a Tanulj velünk magyarul! projektet mindvégig támogatta, és különös figyelemben részesítette.

-- Szeretnénk, ha a magyar tannyelvű oktatás nemcsak a teljesen magyar vonatkozásban lenne színvonalas, hanem azon gyermekek számára is, akik esetleg a szerb nyelvet választják, vagy a szüleik választják ezt helyettük. Szeretnénk, ha számukra is nyílna lehetőség az anyanyelvápolásra. Ha nem is mint anyanyelvet, de mint felmenőik nyelvét tanulhassák a magyart. Ez nyolc éven keresztül szívügyünk volt, és ezentúl is annak marad – üzente a volt államtitkár.

Az összejövetelen elhangzott az is, hogy a magyar nyelvet összetettségéből eredően cseppet sem egyszerű elsajátítani, heti egy tanórába lehetetlenség belesűríteni a tanannyagot, ugyanakkor gyakran csak ennyi áll a tanárok rendelkezésére. A magyar nyelvnek teljesen más a logikája, mint a szerbnek, aki belekezd a magyar tanulásába, nagy nehézségekbe ütközik. Az idei tanévben 31 önkormányzat területén 89 általános iskolában 2761 diák él azzal a lehetőséggel, hogy választott tantárgyként részt vegyen az anyanyelv-ápolási órákon.

Mi elbeszélgettünk fiataljainkkal, megkérdeztük tőlük, hogy milyen szinten beszélik környezetük nyelvét, és általánosságban hogy tekintenek a nyelvtanulás témakörére.

MINÉL TÖBB NYELVET BESZÉLSZ, ANNÁL TÖBBET ÉRSZ

Balla Szabolcs: – Beszélek szerbül, nem anyanyelvi szinten, viszont folyékonyan, gyakori nyelvtani hibákkal, és egyre jobban fejlődök. 12 évig tanultam az iskolában, többnyire az aktív párbeszéddel sajátítottam el az utcán, a kolégákkal stb. Három nyelven beszélek. Szerintem minél több nyelvet beszél az ember, annál többet ér, új kapcsolatokat tud építeni, új lehetőségek nyílnak előtte. Szeretnék idegen nyelveket tanulni, mondjuk németet, oroszt, franciát.

 

Balla Szabolcs

Balla Szabolcs

Ladisity Nóra: – Beszélem a szerb nyelvet. Mindig meg tudom magamat értetni, bárhol. Ami kevésbé megy, azok az esetek, valamint van egy enyhe akcentusom. Főleg az iskolában tanultam meg, de az utcában élő gyerekek is segítettek, amikor kint játszottunk. Angolul is beszélek. Szerintem azért jó több nyelvet tudni, mert a nyelvtanulás vitathatatlanul segíthet önbecsülésünk és önbizalmunk növelésében, valamint munkahelyünkön a fizetés megnövelésében is. Álmaim nyelve a francia.

Ladisity Nóra

Ladisity Nóra

Óvári Dániel: – Beszélek szerbül, de nem tudnám megmondani pontosan, hogy milyen szinten. A hétköznapi nyelvet ismerem. Nyilvánvalóan jó, ha az ember több nyelvet beszél, mert több munkalehetőség is megnyílik előtte. Valamennyire tudok angolul is, de még fejleszteni szeretném, mert az bárhol jól jöhet.

Óvári Dániel

Óvári Dániel

Balassa Boglárka: – Beszélek szerbül, szerintem elég jól, olyan C1-es szinten. Kiskorom óta hallom a szerb nyelvet, ugyanis apukám barátai és azok családjai nagyrészt szerbek. Az iskolában tanultam, de legjobban az egyetemen sajátítottam el. Három nyelven beszélek: magyarul, szerbül és angolul. Minél több nyelvet beszél egy ember, annál több lehetősége van az életben. Ezért németül szeretnék még megtanulni B2-es szinten.

Balassa Boglárka

Balassa Boglárka

Makó Kornélia: – Anyanyelvi szinten beszélem a szerb nyelvet. A szüleimtől, valamint az általános iskolában tanultam meg. Összesen három nyelvet beszélek magas szinten (szerb, magyar, angol) , emellett még  a kínai és a koreai nyelv iránt érdeklődöm. Az idegen nyelvek tanulása nemcsak szakmai, hanem önfejlesztés szempontjából is fontos, ezzel az önbecsülésünk is megnövekszik. Jobban megértünk más kultúrákat, de ugyanúgy saját magunkat is. Az utazásokat is megkönnyíti.

Makó Kornélia

Makó Kornélia

Nacsa Adél: – Szerbül és németül is beszélek. A szerbet a középiskolában, a németet pedig az egyetemen tanultam meg. Emellett még két idegennyelvet beszélek: angolt és spanyolt. Fordítónak tanulok, ezért fontos, hogy minél több nyelvet ismerjek. Most törökül tanulok, körülbelül egy hónapja.

Nacsa Adél

Nacsa Adél

Nyitókép: A magyart a környezet nyelveként előadó tanárok Vajdaság számos településéről érkeztek a hétvégén Újvidékre (Fotó: Dávid Csilla felvétele)