2024. június 17., hétfő

Belvárosi bolhapiac

A Temerini utcában lévő piactéren szombaton délután tartották meg az első, Urbánus bolhapiac névre keresztelt, önkormányzati támogatású, vásári jellegű rendezvényt. Egy újfajta elképzelést követve vásárolhattak a látogatók használt, érdekes cuccokat. A szervezők a hangsúlyt a fenntarthatóságra, azaz a különböző dolgok élettartamának, felhasználhatóságának meghosszabbítására fektették. Gasztronómiai csalit is beiktattak, ilyesmi nélkül manapság az ilyen jellegű bazárok már elképzelhetetlenek.

– A Temerini utcai piac talán a legrégebbi Újvidéken, alig néhány percnyi sétára van a belváros szívétől. Terebélyes falombok közé bebugyolálva várja látogatóit, még parkolója is van. Valódi bevásárlóoázisként is tekinthetünk rá. A piacterek mindig is a gyülekezés helyszínei voltak, az Urbánus bolhapiac-sorozattal ezt a gyülekezést szeretnénk serkenteni – mondta Vladimir Stojković, az újvidéki piacok működtetésével és karbantartásával megbízott Tržnica közvállalat igazgatója.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A szervezők az új elképzelés megvalósításával tulajdonképpen a lassacskán feledésbe merülő, belvárosi piactérre szeretnék felhívni a figyelmet. A Temerini utcai piac korábban, a múlt évszázad utolsó évtizedeiben közkedvelt zöldségpiacnak számított, az utóbbi másfél évtizedben azonban népszerűsége drasztikusan megcsappant. Sok minden hozzájárult ehhez, a környék demográfiai mutatóinak megváltozása és a parkolóhelyek hiánya is. Ez a piac korábban is belvárosi bolhapiacként működött, de az áru mindig sokkal drágább volt, mint a Temerini úton lévő Nejlonpiacon.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A bolhapiacféle kereskedelem legnagyobb ellensége az internet, az árut, manapság már viszont, viszont-viszonteladók vásárolják fel, akik szelektálják, és a piaci igényeknek leginkább megfelelő áron kínálják a különböző platformokon. A fehér kombik meg széthordják, úgyhogy manapság olcsón már nem juthatunk hozzá semmihez, túl sokan vagyunk a rendszereinkben.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele