2024. július 20., szombat
KÖRKÉRDÉS

Közösségépítés stresszoldás mellett

Hajnalig táncoltak a fiatalok a VMIK ifjúsági bálján

A múlt héten hosszú szünet után ifjúsági bált tartott a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban. A bál megszervezésére több éven keresztül nem volt lehetőség, a koronavírus-járvány és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítása miatt.

A rendezvény jelmondata a Visszatérés volt, a terem zsúfolásig megtelt szórakozni vágyó fiatalokkal. Megosztották velünk tapasztalataikat, arról kérdeztük őket, hogy érzik magukat, és hogy miért kedvelik az ilyen bulikat. Az eseményről a 15. oldalon képriportban is beszámolunk.

Bicók Lea: – Újvidéken gyakran járunk bulizni, főleg hétvégén, de előfordul, hogy hétköznap elmegyünk egy kihagyhatatlan partyra. Nem voltam még a VMIK bálján, de a mostanin nagyon jól éreztem magam, nagyon jó társaság gyűlt össze. Természetesen a tánc tetszett legjobban a buliban, hiszen kiváló zenekar gondoskodott a hangulatról. Azért fontosak ezek a bálok/bulik, mert összehozzák az embereket. Számos, régi ismerőssel lehet összefutni, lényegében ezért is járok ilyen eseményekre. Új arcokkal találkozok, ismerkedek, nem egy alkalommal megtörtént, hogy egy bulin új barátokat szereztem.

 

Bicók Lea

Bicók Lea

Szecsődi Béla: – Gyakran szoktam Újvidéken bulizni. Voltam előzőleg VMIK-bálakon is, és mindig jól éreztem magam. A zenekar, a nóták és a tánc tetszik a legjobban, mindig kialakul a jó hangulat. Szerintem fontosak az ilyen események, mert a maguk, sajátos módján különböznek a diszkótól, kluboktól: magyarosak, van lehetőség táncolni párban, összehozzák a környék magyarságát, és általában az italok is jó árban vannak.

Szecsődi Béla

Szecsődi Béla

Rapos Emma: – Bulikba ritkábban járok itt, Újvidéken, de csak pénzügyi szempontból. Viszont olyankor, amikor kéthavonta elmegyek, akkor mindig nagyon kibulizom magam. VMIK-bálon még nem voltam, ez volt az első.  Jól éreztem magam, hiányzott már a mulatós zene, az ilyen jellegű tánc és a hangulat.
Szerintem ezeknek a báloknak nagyon fontos közösségépítő szerepük van, még ha első látásra csak duhajkodásnak is tűnnek. Nemcsak az újvidéki, de az Újvidék környéki fiatalok is összegyűlhetnek, beszélgethetnek, ismerkedhetnek, együtt bulizhatnak, értékes kapcsolatokat teremthetnek. De nyilván jó hely ez a vizsgák alatt felgyülemlett stressz levezetésére is.

 

Rapos Emma

Rapos Emma

Ladisity Nóra: ˜– Ritkán járok bulizni. Néha a Művészklubban szórakozok, egy-egy előadás után. Voltam már VMIK-bálon, és természetesen élveztem! Jól éreztem magam most is, kedvesek a szervezők, és a tombolanyeremények is nagyon menők. Szerintem azért fontos ez a bál, mert amellett, hogy bulizunk és szórakozunk, nagyon jókat beszélgetünk, és valamilyen módon ápoljuk magyar hagyományainkat is.

Ladisity Nóra

Ladisity Nóra

Nyitókép: Ótos András felvétele