2024. április 12., péntek

Tegyük tisztábbá városunkat!

A város tavaszi nagytakarítási akciója már javában folyik, a Városi Kertészet Közvállalat, a Čistoća és a Stan közvállalatok munkásai pénteken a vasútállomás melletti parkban dolgoztak.

A szóban forgó területről eltávolították a száraz faágakat, összegyűjtötték a lehullott faleveleket, megmetszették a bokrokat, megkapálták a földet, elvégezték a fák trágyázását, ugyanakkor megtisztították a játszótereket és a járdákat a szeméttől, megjavították a köz- és díszvilágítást. Csütörtökön kezdték a Jaša Tomić sugárúton lévő helyszínek, pontosabban a Pirosi és a Kiszácsi utcák közti területek, az autóbusz- és a vasútállomás körüli telkek tisztítását, bejelentették a meglévő utcabútorzat, padok és szemteskukák megjavítását és újak elhelyezését. A pénteki munkaakcióra ellátogatott Milan Đurić polgármester is a munkatársaival, elmondta, hogy a Városi Kertészet Közvállalat és a Čistoća közös akciójának célja megtisztítani a parkokat és a lakóépületek közötti területeket.

– Elhordják a hulladékot, a lehullott faleveleket, a gallyakat, valamint a sétányok körüli területeket is megtisztítják. A tavasz beköszöntével virágokat és más dísznövényeket is elültetnek a kertészek. A tavaszi takarítás a Duna parkban kezdődött, ma a vasútállomás melletti parkban, hamarosan pedig a Limáni parkban takarítanak. A többi zöldfelület is sorra kerül mind a városban, mind a külvárosokban.  A természet tavaszi ébredésével párhuzamosan mi is felébresztjük közös otthonunkat, városunkat – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, hogy a polgárokat értesítik arról, hogy a város mely területein zajlik majd a tisztítási akció, annak érdekében, hogy ha szeretnének, csatlakozhassanak.

A vasútállomás melletti park több mint 1500 négyzetméteren terül el, Milan Đurić emlékeztet arra, hogy ez az első nagyobb zöldfelület, amelyet a vendégek megpillantanak, amikor vonaton vagy autóbuszon megérkeznek városunkba. Kitért arra is, hogy 2022-ben Az erdőért a környékeden elnevezésű projekt keretében a vasútállomás melletti parkban 50 facsemetét ültettek el a DDOR társasággal karöltve.

– Már 2020-ban megkezdtük az Újítsuk meg a parkokat! elnevezésű akciót, amely az önkormányzat zöldesítési küldetésének részét képezi. Mindez továbbra is időszerű, és folyamatosan munkálkodunk a meglévő parkok fejlesztésén és újak kialakításán. A tavaly nyári ítéletidő okozta károk elhárítása érdekében egy 2027-ig terjedő akciótervet dolgoztunk ki a város területén található zöldfelületek megújítására, amelynek keretében mintegy hatezer facsemete elültetését tervezzük. Úgy vélem, hogy a polgárok máris érzékelik a Most ültetünk Újvidék jövőjéért faültetési akciók hatását, ezek során már elültettünk 47 ostorfát a helyi közösségek területén – magyarázta Milan Đurić.