2024. április 21., vasárnap

Lábperecet az erőszakos, volt férjekre!

A Szabadság téren szerda délután azok a nők (és együtt érző férfiak) tartottak tiltakozó megmozdulást, akik ilyen módon szeretnék felhívni a figyelmet a társadalmunkban elharapódzó, a nők ellen irányuló erőszak ellen. A megmozdulást a Nők a változásokért csoportosulás szervezte, elsősorban a február 18-án, Rakovacon történt kettős gyilkosság ellen tüntettek. Emlékeztettek arra, hogy ez a bűncselekmény is, akárcsak sok másik, hasonló gyilkosság is megelőzhető lenne, ha működnének jogvédelmi rendszerünk eszközei.

Nevezetesen a bíróságok által kiadott, a volt házastársak – férjek – számára a volt feleség megközelítését tiltó döntésekről van szó, amelyeket az erőszakoskodók semmibe vesznek, és ugyanúgy ütik és zaklatják volt élettársaikat, mintha ez a tilalom nem létezne. A rendőrség és az ügyészség számára ismertek ezek az emberek, de mégsem tudják megakadályozni az erőszak folytatódását. A tiltakozó megmozduláson mindenekelőtt a modern, elektronikai kütyük használatának bevezetését szorgalmazták, az ún. lábperec rákényszerítését az erőszakoskodókra. Ennek segítségével követhető lenne mozgásuk. Javasolják azt is, hogy minden egyes, családon belüli erőszakos feljelentést követően szakcsapat állapítsa meg, hogy mekkora (fennáll-e) a nő meggyilkolásának az esélye.

Szerbiában tavaly 28 nőt öltek meg volt élettársaik, családtagjaik, apáik, fiaik… A legidősebb köztük 85 éves volt, míg a legfiatalabb mindössze 2. A tiltakozók hisznek abban, hogy a gyilkosságok jelentős része megelőzhető lenne, ha társadalmi rendszerünknek ez a területe működőképes lenne.

 

Nyitókép: Szeli Balázs felvétele