2024. június 14., péntek

Ünnepi megemlékezést tartottak Törökkanizsán

Alkalmi műsorral emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra

Szombaton délután Törökkanizsán az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete szervezett „A tél halála” címmel. A rendezvényre a hagyományokhoz híven a törökkanizsai római katolikus temetőben lévő Tallián-kápolna előtt került sor. A megemlékezésen közreműködtek a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szakcsoportjai, Elor Emina és Szalai Bence színművészek, valamint ünnepi beszédet mondott Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai községi szervezetének elnöke.
Az eseményt többek között megtisztelte jelenlétével Tőkés Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Jaksa Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Pletikoszity Árpád, az MNT tagja, a VMSZ csókai községi szervezetének képviselői, a helyi VMSZ képviselői, valamint helyi művelődési egyesületek vezetői.
Újhelyi Nándor beszédében az 1848/49-es események fontosságára hívta fel a figyelmet és kiemelte, a küldetésünk az, hogy a háborús árkokat ne ássuk ki újra, hanem temessük be azokat örökre.

Újhelyi Nándor ünnepi beszédet mondott  (Gergely Árpád felvétele)

Újhelyi Nándor ünnepi beszédet mondott (Gergely Árpád felvétele)


– A csatatéren ez már réges régen megtörtént, az emberek lelkében kell rendet tenni és békét hozni. Tiszteljük s ápoljuk azoknak az emlékét, akik életüket áldozták a szabadságért. Ezért vagyunk ma itt. Vizeky Tallián Andor ezredparancsnok, Kuppis József hadnagy törökkanizsai hősök nagysága előtt, emléktábla mellett róhatjuk le tiszteletünket. Még két törökkanizsai személyről biztosan tudjuk, hogy részt vettek a szabadságharcaban. Ők pedig: Karg Magnus plébános honvédhuszár őrnagy és Parcsetics Hugó – emelte ki beszédében Újhelyi Nándor.
Az ünnepi megemlékezés zárórészében a jelenlévők megkoszorúzták báró Tallián Andor ezredparancsnok emléktábláját.

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület citera csoportja adott alkalmi műsort (Gergely Árpád felvétele)

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület citera csoportja adott alkalmi műsort (Gergely Árpád felvétele)

Nyitókép: Újhelyi Nándor, Jaksa Róbert, Orosz Urbán Csilla, Ótott Róbert, Jerasz Anikó és Kiss Vendel, a VMSZ törökkanizsai községi szervezete nevében koszorúzott (Gergely Árpád felvétele)