2024. április 17., szerda

Ásatások Törökkanizsa községben

Számos bronzkori lelőhely vár még feltárásra a bánáti régióban

Folytatódnak az ásatások az Anka-sziget területén, amely egy bronzkori lelőhely, a Maros-kultúrához köthető, és nagyjából az i. e. 2000-es évekből származik. Ezzel egy időben a Törökkanizsa és Oroszlámos közötti területen, a régi Tallián-birtokon is zajlik egy régészeti feltárás. Szerdán délelőtt az ásatásokra ellátogatott Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke, valamint Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója.
Először a Tallián-birtokra mentek, ahol már javában zajlik a feltárás. Szűcs Balázs elmondta, hogy a községközi műemlékvédelmi intézet felelős szerepet vállal a munkában, hiszen az ő fennhatóságuk alá tartoznak az ilyen ásatások.
– Két különböző fajta ásatás folyik itt Törökkanizsa községben. Megkülönböztetünk mentő-, illetve szisztematikus ásatást. A Törökkanizsához közelebbi egy mentőállomás, ugyanis a beruházó épületeket szeretne emelni azon a területen, ahol feltehetően régészeti leletek vannak. Ez a gyanú be is igazolódott, ugyanis az első földréteg eltávolítása után kiderült, hogy egy avar kori, azaz szarmata település található ott. Rengeteg sírhelyet, házat és gabonavermeket tártak fel. A másik helyszínen pedig, az Anka-sziget területén szisztematikus ásatás zajlik 2017 óta. Pályázati pénzeknek köszönhetően minden évben újra feltárják a helyszínt és bővítik az ásatást. Nagyon jó együttműködésnek lehetünk tanúi a Wisconsin Egyetem, a SANU balkáni intézet, a nagykikindai múzeum és a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet között. Ebből a jó kapcsolatból születik meg az ásatás. A feltárt tárgyakat mi feldolgozzuk, analizáljuk, és jelentjük a minisztériumnak, majd utána minden lelet átkerül az illetékes nagykikindai múzeumba. Törökkanizsa község nagyon lakott terület volt a bronzkorban, és még rengeteg feltárásra váró terület van. Ha minél többet ásunk és analizálunk, akkor kirajzolódik lassan, hogy a történelmünk itt mit írt – fogalmazott az igazgató.
Újhelyi Nándor rámutatott arra, hogy a község gazdag régészeti lelőhelyekben.
– Nagyon sok régészeti hely van, amivel már foglalkoztak szakemberek, és még sokra nem jutott idő. Az elmúlt néhány évben kiváló együttműködést alakítottunk ki az illetékes községközi műemlékvédelmi intézet szakembereivel. Ennek az egyik ékes példája a nemrég átadott majdányi látogatóközpont. Ez az első lépés annak érdekében, hogy mindazt, ami a község területén található, egybefűzzük. Fel kell tárni az itt található tárgyakat, és közkinccsé kell tenni őket. Az említett intézet szakembereivel karöltve különböző kiadványok készülnek, egy részük a majdányi középkori Oroszlános kolostorról, ugyanakkor a többi kutatásból is lesz egy-egy kiadvány. Ezek nagyon fontos dolgok, hiszen így megismerhetjük, milyen régészeti lelőhelyek vannak a község területén – mondta Újhelyi Nándor.
Dr. Amy Nicodemus, az amerikai Wisconsin Egyetem munkatársa elmondta, hogy évek óta egy bronzkori lelőhelyen folyik a munka. Hozzátette, hogy a Rábé, Anka-szigeti volt az egyik legnagyobb hegyi település a környéken.
– Valójában három különböző területből állt, amelyből kettőt egymástól függetlenül erősítettek meg, és ez nagyon különlegesnek számít az ilyen településeknél. A felmérési munkálatokat 2017-ben kezdtük el, a feltárást pedig tavaly. Jelenleg a település központi részén vagyunk, ahol házakat, kemencéket, tárológödröket és egyéb munkaterületeket találtunk, amelyek jellemzőek az ilyen típusú településekre. Néhány igazán érdekes felfedezésre tettünk szert. Bizonyítékot találtunk az intenzív kerámiagyártásra a terület közepén, amire ritkán adódik példa, ezért ez nagyon érdekes. Különféle speciális kézműves árut is feltártunk, amelyek bemutatják az itt található importált áruk egy részét, mint például egy borostyángolyót, amely a balti régióból érkezett. Tudjuk, hogy ezen a területen rengeteg árut gyártottak, ettől függetlenül sok értékes tárgyat is importáltak távolabbi kultúrákból. Ezek valószínűleg fontos szerepet játszottak a bronzkori kereskedelmi hálózatban. Azért vagyunk itt, hogy ezt jobban megértsük – mondta dr. Amy Nicodemus.
Dr. Miroslav Marić, a SANU balkáni intézet munkatársa elmondta, hogy ebben a projektben ők képviselik a hazai oldalt.
– Jelenleg a terület feltárásán dolgozunk, és még négy-öt évig el fog tartani. Nagyon érdekes felfedezésre tettünk szert, kerámiakészítő kályhákat találtunk. Rengeteg kiselejtezett, rosszul sikerült kerámiaedényt tártunk fel. Mindemellett két tárgyat is találtunk a település kései szakaszából, nagyjából i. e. 1700-ból. Ezek a tárgyak a mór kultúrából származnak, ez a kultúra volt jellemző erre a területre akkoriban egészen a középső bronzkorig. Ez az egyik legjobban megőrzött terület a mór kultúrából – mondta dr. Miroslav Marić. 

Nyitókép: Horváth Attila felvétele