2024. április 18., csütörtök

Emléknap az aracsi pusztatemplomnál

Ünnepi szentmisét és alkalmi műsort tartottak a templomromnál

Az eseményhez kötődő fotógalériánkat ITT tekintheti meg.

A Magyar Nemzeti Tanács és a tordai Torontáltorda Településfejlesztési Alapítvány szervezésében ünnepi szentmisét és alkalmi műsort tartottak vasárnap késő délután az aracsi pusztatemplom emléknapja alkalmából a templomromnál. A 18 órakor kezdődő szentmisét ft. Mellár József törökbecsei esperes-plébános celebrálta.

– Talán könnyebb itt imádkozni, mint más helyen, mert már az imádságnak a szelleme, hangulata átjárja az embert, és itt van a múltunk is. A közös összefogásnak a jele ez a templom, hiszen Szent István törvénye azt követelte, hogy tíz falu fogjon össze és építsen fel egy templomot, és azt tartsa karban. A szándék most is ugyanaz, hogy fogjunk össze, egy egyházról van szó, legyen közös a szívünk – közölte az esperes-plébános.

Az aracsi településről elnevezett templom romjai, amelyet a nép pusztatemplomnak nevez a Törökbecse, Beodra-Karlova és Basahíd határolta terület lakatlan pusztáján helyezkedik el. A romok egy háromhajós kolostortemplom maradványai. A templomrom a vajdasági magyarság legfontosabb szakrális emlékhelye, fogalmazott Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, aki a szentmisét követően mondott ünnepi beszédet.

– Be kell építeni a köztudatba ennek a folyamatos megőrzését és magának a kultusznak a fejlesztését. A koronavírus-járvány okozta néhány éves kiesés után egyrészt újból szeretnénk megszervezni, másrészt pedig szeretnénk megújítani. Az új tartalmak azt jelentik, hogy új szervezői vannak a rendezvénynek, a Magyar Nemzeti Tanács és a Torontáltorda Településfejlesztési Alapítvány. Az MNT eddigi és új kulturális stratégiájában is helyet kap az aracsi pusztatemplomnak a kultusza. Hosszú távon az a terv, hogy egy állagmegőrző, átfogó, sokszereplős projekt jöjjön létre, erre készül a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács is – mondta Sárközi István.

Dobai János, a tordai Torontáltorda Településfejlesztési Alapítvány elnöke kiemelte, hogy ezt a pusztatemplomot, a magyarság szimbólumát itt, Vajdaságban meg kell őrizni, hiszen ez bizonyítja az ittmaradást, a szülőföldön való megmaradást.

– 2019-ig huszonegy alkalommal szervezte meg az Aracs Hagyományápoló Társaság Vajda János elnökkel az élen ezt az ünnepséget. Valójában ezzel az aracsi emléknappal hívtuk fel nemcsak az itteni magyarság, hanem az anyaországnak és az egész világ magyarságának a figyelmét erre a szakrális, több mint ezeréves pusztatemplomra. Ennek az emléknapnak a megünneplése mindig július utolsó vasárnapjára esett és esik most is. Ennek köszönhetően indult be egy olyan folyamat, amely a magyar kormánynak a figyelmét is ide fordította, ezenkívül a köztársasági és a tartományi műemlékvédőknek a figyelmét is, hiszen azelőtt ez egy elhagyatott hely volt, gazzal benőve. A tordaiak ezt lassan kibontották, láthatóvá tették, a műemlékvédelmi intézetek elvégeztek bizonyos restaurálást, hogy megvédjék azt, amit lehet az utókor számára. Mi, tordaiak a Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve igyekszünk ezt fenntartani – fogalmazott Dobai János.

Az emléknap alkalmából szervezett alkalmi műsorban fellépett Hajvert Ákos és Fehér Farkas Hajnalka, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének versmondói, továbbá az Óbecsei Schola Cantorum Énekkar. A rendezvényen a köztársasági parlament és a tartományi kormány képviselői, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai, egyesületek és civil szervezetek képviselői, valamint polgárok voltak jelen.