2024. július 15., hétfő

Nyáron is légy résen!

Tábor után és előtt a topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat

Június utolsó hétvégéjén rendezte meg Kistáborát a topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat, amelyben az alsós kisdiákok mellett az őket felügyelő idősebb honismerők vettek részt. Fekete Edit törzstiszt elárulta, az idén a gyerekekkel indiános keretmese köré szervezték a foglalkozásokat, a hamarosan kezdődő Nagytábor tematikáját pedig a Hupikék törpikék meséi adják.

– A Kistábor a nevét az időtartama miatt kapta, és mivel a 7–11 éves korosztályt célozzuk meg. Az idén is a Topolyai-tó partján, az autóskempingben állítottuk fel a sátrainkat, és nagy örömükre motivált és érdeklődő csapat gyűlt össze. Előtte tartottunk vezetőképző-foglalkozást is, amelyen 12-en vettek részt. A tábor úgynevezett honismerői felügyelik ilyenkor a konyhát és a tisztaságot. A cserkészcsapatunk biztosított minden alapfeltételt, a sátrakat, a pokrócokat és a szivacsokat, a gyerekeknek gyakorlatilag csak hálózsákkal kellett érkezniük. A játékos- és kézműves-foglalkozásaink az indiánok világából indultak ki. Amulettet, totemet, hajfonatokat, hajdíszeket, lándzsákat készítettünk, ez utóbbival meg tudták célozni a gyerekek a „szalmabivalyokat”. Emellett akadálypályát is állítottuk fel számukra, és lehetőségük volt kipróbálni a kenuzást is – tudtuk meg Fekete Edittől, aki elmondta azt is, hogy a Kistábor három napján látogatást tett náluk Szatmári Adrián községi elnök, továbbá a programokat izgalmakkal töltötték meg a tűzoltóság képviselői, akik bemutatót tartottak, és a gyerekek legnagyobb örömére habpartit rendeztek. A Tó Környezetvédő Sporthorgász Egyesület tagsága pedig motorcsónakázni vitte a kiscserkészeket.

MÉG LEHET JELENTKEZNI A NAGYTÁBORBA

A topolyai cserkészcsapat várja a Nagytáborba a jelentkezőket, ahova a részvételi díj a tagság számára 9 ezer dinárba kerül, akik viszont nem tagok, azoknak 13 ezer dinár.

– Várjuk az érdeklődő 7–77 éves korosztály jelentkezését a Nagytáborunkba. Jöhetnek „külsősök” is, azaz már vannak topolyai származású, de külföldön élő jelentkezőink. Az idén Požarevactól és Petrovactól délre, Ždrelo falu mellé vesszük az irányt július 20-a és 28-a között. Ez kis falu, de nagyszerű adottságokkal rendelkezik. Tó és folyópart közelében található, akvaparkkal rendelkezik, hegyet is tudunk mászni, és kolostorok is találhatók a közelében, amelyeket szeretnénk bebarangolni. A Resavai-barlangot is tervezzük autóbusszal meglátogatni. Attól függetlenül, hogy sátraink lesznek, természetesen figyelembe vesszük, hogy bármikor szembesülhetünk komoly időjárási körülményekkel, ezért is szervezzük ezúttal is kőépület mellé a Nagytábort. Az idén az igényeinknek megfelelően berendezett cserkészotthon mellé verjük le a tanyánkat – hallhattuk a törzstiszttől, akinek a 063/855-49-27-es telefonszámán lehet erről bővebb tájékoztatást kapni, és jelentkezni is a Nagytáborba, amíg van szabadhely.

Tábori hangulat (Petőfi Sándor Cserkészcsapat felvétele)

Tábori hangulat (Petőfi Sándor Cserkészcsapat felvétele)

Nyitókép: Zászlófelvonás a Petőfi Sándor Cserkészcsapat Kistáborában, a topolyai autóskempingben (Petőfi Sándor Cserkészcsapat felvétele)