2024. július 16., kedd

Több mint hatszáz aktív véradó

A véradók világnapján szervezett ünnepi fogadáson megtelt a községi képviselő-testület ülésterme Topolya és a falvak leghumánusabb polgáraival. A Vöröskereszt topolyai szervezete, a községi önkormányzat, illetve a Szabadkai Közkórház vérátömlesztő osztályának közös fogadásán elsőként Kiss Zoltán, a szervezet közgyűlésének elnöke üdvözölte a megjelenteket, és kifejezte háláját a véradóknak, illetve az önkormányzatnak, amely zavartalanná teszi a Vöröskereszt munkáját. Szatmári Adrián polgármester méltatta a véradás nemes küldetését, és további támogatásáról biztosította a helyi szervezetet. A szabadkai vérátömlesztő osztály szakorvosa, dr. Pintér Kabai Andrea köszönetet mondott a véradóknak és a véradási akciókat megszervező önkénteseknek, majd felolvasta a részleg vezető főorvosa, dr. Anastasija Mrđa üdvözletét, és elárulta azt is, hogy tavaly 670 egyén jelentkezett véradásra Topolya község területén, közülük 606 polgárnak adódott is rá lehetősége. A doktornő örömének adott hangot, hogy tavaly 37 új humánus polgárt sikerült nyilvántartásba venniük. Budimir Marić, a Vöröskereszt topolyai szervezetének titkára hozzátette, hogy Gunaras és Bajsa lakossága az újvidéki székhelyű vérátömlesztő intézet készletei gyarapításához járul hozzá. Sajnos a tartományi intézet vértartalékai a kritikus szintre estek, ezért különleges véradási akciókat szerveznek.

A folytatásban Kospenda József, a közgyűlés alelnöke is kezet rázott A vér életet jelent című képzőművészeti pályázat nyerteseivel. A Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény ovisai közül az Eperke csoport közös munkáját jutalmazták. Az ovisok kategóriáját Kisjuhas Mlađan nyerte meg, második és harmadik díjjal jutalmazták még Baravics Ármin, Gvozdenović Tea alkotásait. A pacséri Moša Pijade Általános Iskola diákjai remekeltek, első helyen a másodikos Fodor Enikőt jutalmazták, második lett Pintér Zsuzsanna, a harmadik pedig Izsák Ebigél, első hellyel értékelték a harmadikos Ivković Simonida fogalmazását is.

A község legaktívabb véradói a njegoševói Ivanišević Aleksandar, aki 75. alkalommal adott vért, ahogy a bácskossuthfalvi Karsai Sándor, a zentagunarasi Džunja Tomislav és Đorđe, valamint a topolyai Németh Gábor is. Már nem aktív, de kiemelkedő véradó Peić Dragan és Kospenda Josip is. A községi rekord tartója 144 véradási alkalmával Makai Károly, aki továbbra is aktív véradó.

Nyitókép: Megjutalmazták Topolya község legaktívabb véradóit (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)