2024. július 21., vasárnap

Kis közösség, nagy összetartás

Az összetartozás napjára emlékeztek Gunarason – Vajdaság egyetlen országzászlótartó emlékműve ebben a faluban található

Az összetartozás napja szomorú dátum minden magyar életében, hiszen az 1920-ban meghozott trianoni békediktátumra emlékeztet bennünket. A magyar országgyűlés 2010-ben fogadta el, hogy június 4-e emléknap legyen, amely arról tesz tanúbizonyságot, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Gunarason a helyi országzászlótartó emlékmű felújítása óta minden évben megemlékeznek erről a napról. Tegnap délután a megemlékezés szentmisével kezdődött a Kisboldogasszony-templomban. A misét Zsolnai István helyi plébános celebrálta. Ezt a követően az országzászlótartó emlékmű melletti téren tartottak alkalmi műsort, amelyen felléptek a helyi Dózsa György Általános Iskola diákjai és a József Attila Művelődési Egyesület tagjai. A program keretében szavalatok hangzottak el, valamint néptánc- és népdalprodukciókat mutattak be. A műsoron felszólalt Kovács Viktor, a gunarasi helyi közösség tanácsadója, s vendégként jelen volt Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere, valamint Tomik Nimród alpolgármester.

A nemzeti összetartozás napja nagyon fontos a gunarasiak számára, mert itt a helyiek megmutatják, milyen az igazi összetartás, ahogy a mögöttünk lévő választásokon is megtették – mondta el a médiának Kovács Viktor.

– Már évek óta megtartjuk ezt a rendezvényt, és büszkék vagyunk, hogy az elmúlt években mindig sikerült megvalósítani. Nagyon hálásak vagyunk a civil szervezeteknek, valamint az iskolának, hogy partnerek ebben a rendezvényben, hiszen minden évben fellépnek a gyerekek, az asszonykórus és különféle más csoportok. Külön köszönetet mondanék Zsolnai István plébánosnak, aki nagyon szép és megható misét mutatott be ezen a napon. Így kerek ez a nap. Annak is örülök, hogy a múlt hétvégén sikeresen szerepeltünk a választásokon, amire a mostani beszédemben külön kitértem. Újra összezárt a magyarság, újra összezártak a helyi lakosok, és ennek köszönhetően hatalmas győzelmet arattunk. Ennek köszönhetően Topolya községben továbbra is magyar polgármester lesz. A szavazás és a nemzeti összetartozás dátuma szinte egybecsúszott, és nagyon örülünk, hogy ilyen sikeresek tudtunk lenni a választásokon – mondta el Kovács, majd arról is szólt, hogy a gunarasi országzászlótartó emlékmű az egyetlen ilyen jellegű, jó állapotban lévő nemzeti emlékünk Vajdaság területén.

– A mi magyar országzászlótartó emlékművünk az egyetlen épen és rendezetten fennmaradt zászlótartó. Ugyan van még egy Vajdaságban, de az lerombolt állapotban található. Igazából erre is méltón lehetünk büszkék, s azok is vagyunk. Folyamatosan karbantartjuk az emlékművet és a környékét. Az elmúlt időszakban próbáltunk több kisebb rendezvényt, megmozdulást ide összpontosítani – számolt be a helyi közösség tanácsadója.

Kovács Viktor köszönti a megemlékezés résztvevőit (Lakatos János felvétele)

Kovács Viktor köszönti a megemlékezés résztvevőit (Lakatos János felvétele)

Nyitókép: A helyi néptáncosok fellépése (Lakatos János felvétele)