2024. június 20., csütörtök

Elsősegély-bemutatók és nyaralás

Még lehet jelentkezni a Vöröskereszt által szervezett nyaralásra

A Vöröskereszt Kishegyes községbeli szervezete a Vöröskereszt hetének jegyében több rendezvényt is tartott, főként a fiatalabb generációk számára. Fontányi Andor titkár arról számolt be lapunknak, hogy az általános iskolásokat sok program várta.

– A programsorozatot május 8-án kezdtük, a Vöröskereszt világnapja alkalmából. Elsőként az elsősegély-tanfolyamra járó diákokkal megbeszéltük a heti bemutatókat. A népkonyhaprogram felhasználóit gazdagabb ételt fogyaszthattak, a Vajdasági Élelmiszerbank jóvoltából. A hét további napjain, és még a héten is, a község iskoláit járjuk körbe, és több mint 50 diákot megjutalmazunk. Ők a Vér életet jelent pályázatra küldtek be munkákat, és a bírálóbizottság az ő alkotásaikat értékelte kiállításra méltónak. Minden diák, akinek kiállítottuk a munkáját, szerény ajándékot kap. A legjobb munkákat továbbküldtük a tartományi Vöröskeresztnek, és azokat külön díjaztuk. Elmondhatom, hogy az általános iskolák több mint 20 diákja aktív részese az elsősegélynyújtó képzésünknek. A múlt héten az iskolák ötödikes és hatodikos tanulói számára tartottak bemutatókat. Ezeken az újraélesztést, a kómahelyzetet, valamint a vérzések és törések ellátását és csillapítását mutatták be diáktársaiknak – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy az elsősegélycsapat tagjainak tudása nagyon fontos, és gyakorlati helyzetekben akár életmentő is lehet. Fontányi sajnálkozását fejezte ki, hogy a község területén van olyan iskola, amelyikben nagyon kevés az érdeklődő erre a programra. Ezzel szemben más iskolákban lényegesen többen vesznek részt az elsősegélycsapat munkájában.

– Fontos tudni, hogy ez egy képesség, készség, amit gyakorlással lehet elsajátítani. Nem elég az, hogy egyszer látjuk vagy halljuk, hogy hogyan kell csinálni, hanem fontos gyakorolni is. A megszerzett tudásukat a diákok példaértékűen bemutatták, így elmondható, hogy az iskolák is nyugodtak lehetnek, mert vannak olyan diákjaik, akik probléma vagy baleset esetén megfelelően tudnak reagálni – fogalmazott a titkár, majd hozzáfűzte, hogy az elsősegély-program a Vöröskereszt hetével nem zárul le. Szerdánként ezentúl is rendszeresen lesznek elsősegély-tanfolyamok. Ezeknek az a célja, hogy a hónap végén egy községi szintű versenyt tartsanak a három iskola számára. A nyertesek továbbjutnak a tartományi Vöröskereszt versenyére, amit júniusban tartanak Rumán.

Fontányi végezetül arról is szólt, hogy az iskoláskorú gyerekek kapcsán aktuális a nyári táborok és a nyaralások szervezése. Megtudtuk, hogy egy busznyi gyereket szeretnének küldeni a község területéről a Vöröskereszt nyaralójába, a montenegrói tengerpartra. A program egyelőre önköltséges, és a buszban még van néhány szabad hely. Ezzel kapcsolatban további információ a községi Vöröskereszt Facebook-oldalán kapható, vagy a 063/592-491-es telefonszámon.

Nyitókép: Elsősegély-bemutató a kishegyesi iskolában (A Vöröskereszt Kishegyes községbeli szervezete)