2024. április 21., vasárnap

Minden kézimunkázó nyertes

Zentagunarason véget ért az LII. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállítás

Hétfőn tartották meg az LII. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállítást, vagyis a MIRK ünnepi zárórendezvényét. A közönség csütörtöktől vasárnapig tekinthette meg a nagyszámú kiállított tárgyat, a zentagunarasi Október 18-a Általános Iskolában. A záróünnepség a helyi színházteremben volt, ahol ünnepi beszédet mondott Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Fekecs József, a zentagunarasi helyi közösség tanácsának elnöke, a helyi szervező Csipkerózsa kézimunkacsoport nevében pedig Baranyi Valéria, a csoport vezetője mondott néhány szót. Az alkalmi műsoron felléptek a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület szakosztályai és a helyi általános iskola diákjai.

Az LII. MIRK jól sikerült és nagy volt iránta az érdeklődés, mondta el lapunknak Telečki Elvira, a MIRK fő szervezője: – Az idei MIRK-en 50 csoport vett részt, akik között 1296 diplomát osztottunk ki. 28 nagymesteri oklevél talált gazdára, és 10 nívódíjas nagymesteri oklevél.

 

A zárórendezvény közönsége (Lakatos János felvétele)

A zárórendezvény közönsége (Lakatos János felvétele)

– A kiosztott diplomák közül 730 első helyezett, 230 második helyezett és 57 harmadik helyezett, valamint 8 részvételi diplomát is kiosztottunk és 170 nívódíjat. A gyermekrajzok alkotóinak 140 diplomát adtunk át, a gyermekmunkákra 92-tőt, a festők 137 diplomát kaptak, a süteményekért pedig 18 diplomát adtunk. A drapéria pályázatra 21 munka érkezett be, ezek között 5 nívódíjat osztottunk ki, 9 első helyezést, 7 második helyezést és egy harmadik helyezést. A képzőművészeti pályázaton a helyi Október 18-a Általános Iskola nyerte meg a serleget, a festőklubok versenyében pedig az Umetnički studio Sombor lett az első, második az újvidéki Likum, harmadik a Szabadka-Palics festőcsoport. A társult csoportok kategóriájában a serleget Užice vitte el, mivel beszervezett még három csoportot: a Priboj na Limu, Lapovo és a Vrnjačka Banja csapatot. A kis létszámú csoportoknál a Zombori Rózsák csoport lett az első, második az Ozorai Árpád Magyar Művelődési Egyesület Magyarkanizsáról, a harmadik pedig a Vreteno Hegyesről. A közepes létszámú csoportok esetében a törökbecsei Vasilije Ostroški klub za dnevni boravak lett az első, második az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, a harmadik pedig a kúlai Népkör. A nagy létszámú csoportoknál Zentagunaras lett az első, második a kishegyesi Kreatív Kézműves Kör, harmadik pedig a Pipacs Nőegylet Torontálvásárhelyről – számolt be a fő szervező, majd arról is szólt, hogy elégedettek mind a kiállítók számával, mind a látogatottsággal.

– Ahhoz képest, hogy húsvét hétvégére esett a MIRK, tömeges volt a látogatottság. Rengeteg külföldön élő jött el vasárnap a kiállításra, ennek természetesen nagyon örülünk. A házigazdák, és én is a MIRK elnökeként elégedett vagyok – fogalmazott Telečki Elvira.

Nyitókép: Fremond Árpád üdvözli a záróműsor közönségét (Lakatos János felvétele)