2024. június 13., csütörtök

Tavasszal zsong Bácskossuthfalva

Kézimunkázók és amatőr kézművesek munkáiból nyílt kiállítás és vásár

Tizenhét egyéni kézműves alkotó és kézimunkacsoport hímzett-varrott munkáiból, igényesen díszített húsvéti tojásokból, ásványokból-gyöngyökből készített ékszerekből, festményekből, népviseletből, népviseleti motívumokkal díszített használati tárgyakból, mézeskalács munkákból és még sok minden másból áll idén is az Ady Endre Művelődési Központ Tavaszi zsongás elnevezésű tárlata. Az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban megnyílt kiállítás keretében helyi, környékbeli és magyarországi: bajai, mélykúti és kunbajai alkotók mutatkoznak be. A megnyitó közönségét, a vendégeket, illetve Papp László tanácselnököt elsőként Tímár Gabriella, az Ady elnök asszonya köszöntötte, miután az Id. Kovács Gyula Általános Iskola 3. b osztályos diákjai, Lestár Antunović Karolina osztálya zenés, énekes, verses fellépésével csalt mosolyt a jelenlevők arcára.
– A Tavaszi zsongás idén is kiváló alkalmat ad arra, hogy bemutathassák a falubeli, a környékbeli alkotók és magyarországi kedves barátaink, hogy milyen szorgalmasak és ügyesek. Mindez a kézművesek és a kézimunkázók számára lehetőség a találkozásra, a tapasztalatcserére is. Velünk vannak az Ady szakosztályai, a Tarka Virág kézimunkacsoport szorgos kezű asszonyai, a mézeskalács-készítőink, a tojásfestőink, a gyertyaöntő csoportunk, a gyöngyfűzőink és többen mások. A Tavaszi zsongás nagyszerű alkalom arra is, hogy kézműves, eredeti ajándékkal lepjük meg ismerőseinket például húsvét ünnepén, ezzel is támogatva kézműves alkotóink tevékenységét – tette hozzá az Ady elnök asszonya, majd a rendezvényt, az alkotói tevékenységet a mélykúti Börcsökné Kiss Erzsike fonalgrafika-oktató méltatta.
– A Tavaszi zsongás egy különleges, sokszínű kézimunka- és kézműves-kiállítás, amelyet idén 18. éve szerveznek meg Bácskossuthfalván. A tárlat létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ennyi év után továbbra is igény van a szép számú kiállítási anyag bemutatására, az alkotók szívének, szavainak és kezének lenyomataira. Immanuel Kant német filozófus szavai szerint „Szép az, ami érdek nélkül tetszik”. Vagyis a szépet úgy határozta meg, mint valamit, ami örömet kelt, célszerűséget ábrázol. Amikor végigsétáltam a teremben, csak szépet láttam. A kézművesség a varrás és a hímzés mellett a művészet egyik sajátos ága. Ez a hasznos időtöltés boldogsággal és örömmel tölti el alkotóját és annak közvetlen környezetét. Jó látni azt, hogy mire vagyunk képesek, és jó örülni mások sikerének. Az ember már az ősidőkben is igyekezett díszíteni a barlangja falát, és a szép, a szépség utáni vágy később is jellemzi az emberiség történelmét. Ez a bácskossuthfalvi kiállítás is a szépségre törekvő igény ünnepe, a gyakorlott kezek és a szorgalom dicsérete. Az idei tárlat a korábbinál sokkal változatosabb technikákat és formavilágot mutat be – egyebek mellett ezekkel a szavakkal nyitotta meg Börcsökné Kiss Erzsike az idei Tavaszi Zsongás kézműves-kiállítást.
Az érdeklődők a tárlatot ma és szombaton 9 és 13 óra között, csütörtökön 14 és 18 óra között, pénteken pedig 10-től 19 óráig látogathatják.

Tarkaviragos= A Tarka Virág kézimunkacsoport tagságának munkái / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Tarkaviragos= A Tarka Virág kézimunkacsoport tagságának munkái / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Nyitókép: Börcsökné Kiss Erzsike megnyitja a hagyományos Tavaszi zsongás kiállítást / Kazinczy Paszterkó Diana felvétele