2024. április 18., csütörtök

Méhecskehotel a Művésztelepen

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület és a Művelődési Ház közös akciója

A hétvégén Topolya Község Művelődési Háza az Arcus Környezetvédő Egyesülettel karöltve megszervezte az első topolyai méhecskehotel kihelyezését a Topolyai Művésztelep épületegyüttesének levendulaültetvénye közelében.
A méhecskehotelek a magányosan élő méhek és darazsak emberek által készített mesterséges bölcsői, amelyekben szaporodni tudnak, így közvetetten a beporzást is segítik. A méhek és darazsak védelmét, szaporodását serkenti tehát a kihelyezett természetes anyagokból épített lakhely, így segítve a beporzást, de óvóhelyül szolgál több rovarfajnak is. 
Fakéreg, szalma, lyukacsos tégla, nádszálak, furatos farönkök kerültek az akcióban részt vett környezetvédők segítségével az előre elkészített keretbe,  ami lényegében  mesterséges bölcső lesz a rovarok számára. 
Az Arcus szakemberei elmondták, hogy Szerbiában mintegy ezer vadméhfaj van. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretéig előforduló szelíd rovarok nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett növények beporzásában. A természetvédelmi eszközt érdemes február második felében, március elején kihelyezni, ugyanis a magányosméh-fajok számos képviselője szőrös, ez a bunda szigeteli is őket, így már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon is aktívak lehetnek. A hétvégi akció során néhány rovar már elfoglalta biztonságos lakhelyét. A méhecskehotelek márciustól május végéig, június elejéig a legforgalmasabbak. A kihelyezett mesterséges lakhely segítségével a magukat nem zavartató rovarok életét akár centiméternyi távolságról megfigyelhetik majd a Művésztelepet felkereső érdeklődők.

Nyitókép: Az Arcus aktivistái és a Művelődési Ház munkatársai a tóparti Művésztelep udvarán, a levendulamező szomszédságában helyezték el a méhecskehotelt / Herceg Elizabetta felvétele