2024. április 15., hétfő

Kocsmai mesék

Topolyán első ízben szerveztek mesekocsmát, mégpedig telt házzal. Egy tűt sem lehetett volna leejteni az esemény helyszínén, a Művelődési Ház kiállítótermében. A rendezvény a magyarországi, dóci székhelyű Bergendóc Szociális Szövetkezet szervezésében valósult meg pénteken.

A felnőtt mesemondó körök az utóbbi években kezdtek új életre kelni.

– Sokan úgy hiszik, hogy a mese csak a gyerekeknek szól. Régen a mesék sosem nekik szóltak, hanem a felnőtteknek: a kocsmában a férfiak is egymásnak meséltek, ráadásul tündérmeséket, mert abban benne van a férfivá válás minden állomása. Az a szép az élőszavas mesemondásban, hogy a mesemondó úgy szövi, alakítja a meséjét, hogy közben figyeli a közönséget, reagál rá, akár be is vonja a mesébe. Ez egy interaktív tevékenység, a közönség bele is szólhat a mesébe, és kérdezhet is – nyilatkozta lapunknak Baranyi Ildikó.

Rajta kívül Bukovics János, Csiki Lóri, Fuchs Péter, Pintér Zsolt, Szabó Ágnes, Szabó Ibolya magyarországi mesemondók és Nagy Abonyi Szabolcs Samu zentai mesemondó volt az est vendége. Emellett a mesekocsmában a Turai Dalárda érces férfihangjaival, dudaszóval, citerával szórakoztatta a közönséget.

A program ingyenes volt, de adományokat elfogadtak a messziről idevándorolt mesemondók útiköltségének támogatására.

A telt házas topolyai esemény után szombaton Kishegyesen folytatódott a rendezvénysorozat.

 

Nyitókép: Kiss Zoltán felvétele