2024. július 20., szombat

Befejeződött a Napsütötte nyári tábor

Idén is sok gyermeket vonzott a zentagunarasi tábor

Véget ért a Napsütötte nyári tábor Zentagunarason. A júliusban kezdődött program keretében minden kedden és csütörtökön tartották foglalkozásokat a gyerekek számára. A szervezés feladatát a helyi civil szervezetek vállalták, és a tájház volt a fő helyszín. Kádár Krisztina szervező arról számolt be, hogy az idén is szép számban jöttek a gyerekek, viszont inkább a fiatalabb korosztályok képviseltették magukat. A legfiatalabb 3 éves volt, de az ilyen kicsi gyermekekkel sok esetben a szülő is ott maradt segíteni.

– A létszám változó volt, mert sokan elmentek nyaralni, kirándulni, táborokba. Volt, amikor 40–45 gyermek jelent meg, de volt, amikor csak 20–25. Természetesen a létszám attól is függött, hogy milyen foglalkozást tartottunk. A tábor teljesen ingyenes volt a résztvevők számára, a megvalósításban a civil szervezetek voltak a segítségünkre, a zentagunarasi helyi közösség és Topolya község önkormányzata pedig pályázati úton támogatta a rendezvényt. A szülők nagyon örülnek, hogy nem kell fizetniük, viszont tartalmas programokat kínálunk a gyerekeknek – mondta el a szervező, majd arról is szólt, hogy kicsit újítottak is a programon.

– Az idén tartottunk egy cserkésznapot, amikor a topolyai Petőfi Sándor Cserkészcsapat látogatott el hozzánk. Hoztak magukkal sátrakat, hálózsákokat és nagyon sok játékot. Külön érdekesség volt, hogy itt aludtunk a tájház udvarában, este szalonnát sütöttünk, és a gyerekek nagyon élvezték. Közben kicsit megismerték, hogy milyen a cserkészélet, és közös krumplipaprikás-főzéssel zárult ez a foglalkozás. Emellett volt tűzoltóprogram, amit ugyancsak nagyon kedveltek a gyerekek, főként, hogy a tűzoltójárművel körbemehettek a faluban. Járt itt a Bethesda Szeretetszolgálat is, ők játékokkal és kézműves-foglalkozással kedveskedtek a gyerekeknek. Fonást és szövést tanultak a Csipkerózsa kézimunkacsoporttól, és a többi civil szervezet is sokat segített – emelte ki Kádár.

Szórakozás és játék a táborban (Lakatos János felvétele)

Szórakozás és játék a táborban (Lakatos János felvétele)

A tábor utolsó napján sok játék várta a gyerekeket, a Csipkerózsa tagjai pedig megmutatták a gyerekeknek, hogyan készül a palacsinta. Természetesen közös falatozás kerekedett a dologból.

– Az idén is elégedettek lehetünk, sok gyerek jött a táborba, és jól érezték magukat. Azt a visszajelzést kaptuk a szülőktől, hogy jó, hogy csináljuk, mert nem sok helyen vehetnek részt a gyerekek ingyenesen ilyen foglakozásokon. Jövőre is meg fogjuk szervezni a tábort, de természetesen mindig kitalálunk valami újítást. A gyerekek mellett a felnőtteket is megmozgatjuk kicsit, mert összejönnek a szülők, a civil szervezetek tagjai, hogy segítsük egymás munkáját, és hogy megvalósuljon a tábor – számolt be Kádár Krisztina.

Nyitókép: Közös palacsintázás az utolsó napon (Lakatos János felvétele)