2024. június 21., péntek

Budakeszi diákok Temerinben és Újvidéken

Az Erasmus+ program keretein belül a temerini Kókai Imre Általános Iskola és a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium között megvalósuló együttműködés részeként a hétvégén negyven budakeszi diák, hat tanárral együtt Temerinbe érkezett, majd a háromnapos látogatás záróakkordjaként szerdán kirándulást tettek a Péterváradi várban, majd Újvidék központjában.

Gergely Tünde tanárnő elmondta, hogy a Kókai Imre Általános Iskolából is összeállt egy hat tanárból álló csapat. Az itt töltött három nap során több közös programot is szerveztek vendégeiknek, valamint az őket vendégül látó temerini diákoknak is.

– A projekt témaköre a népi hagyományok, népi motívumok, ennek megfelelően szerveztük a programokat is. Hétfőn pirográf technikával dolgoztunk, volt még kötés, csokiöntés és falfestés is. Ez utóbbi abból állt, hogy a Kókai Imre Általános Iskola udvarában egy falfelületre népi motívumokat rajzolt fel a rajztanárnőnk, ezeket a gyerekek kifestették. A következő napon óralátogatáson vettek részt a gyerekek és a tanárok is, majd ezt követően a budakeszi diákok egy nagyon szép műsorban énekeltek és szavaltak. A program folytatásában a magyarországi vendégek és a temerini diákok közösen megtekintették a Pál utcai fiúk című darabot a Diákszínpad előadásában, majd ezt követően ellátogattunk a temerini Tóparti tanyára. Itt közösségépítő programot, röplabdabajnokságot szerveztünk, fociztak, vízibicikliztek a gyerekek – mesélte Gergely Tünde.

Az utolsó napon a diákok tanáraik kíséretében, valamint Fúró Dénes történész és újságíró vezetésével megtekintették a Péterváradi várat, majd a városközpontot és az ott látható nevezetességeket is. A magyarországi vendégek szerda délután élményekkel gazdagon térhettek haza.

 

Nyitókép: Fúró Dénes felvétele