2024. június 17., hétfő
HELYHATÓSÁGI ÉS EP-VÁLASZTÁSOK 2024

Megújulhat a temerini iparosok és vállalkozók székháza

A felújított Kertészlakot is meglátogatta tegnap a VMSZ küldöttsége

Komoly közösségépítők élnek Temerinben, ahogy Vajdaság-szerte is: a Vajdasági Magyar Szövetség itt is biztosítja a jó együttműködést az önkormányzat és a civil szervezetek között, és képviseli a magyar érdekeket a községben – mondta Juhász Bálint, a tartományi képviselőház nemrégiben megválasztott elnöke a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szerdai munkalátogatásán Temerinben.

A párt Intézőbizottságának elnöke a sajtónak adott nyilatkozatában kiemelte a civil szféra programjainak jelentőségét. Példaértékűként a temerini Illés-napi rendezvénysorozatot említette, amely mára csaknem kétezer magyar embert mozgat meg. A küldöttség Vajdaság legrégebbi, vállalkozói csoportosulásának, illetve a tartomány egyik tömegesebb civil szervezetének székházában tett látogatást a dél-bácskai településen, ahol meggyőződhetett a helyi, magyar képviselet törekvéseiről és eredményeiről, tájékozódhatott a célkitűzésekről is.

Delegacija SVM-a je mogla da pogleda jedinstvenu izložbu koja pokriva 136-godišnju istoriju mađarskih zanatlija i preduzetnika u Temerinu (Fotografija Livia D. Tot)

A VMSZ küldöttsége megtekinthette azt az egyedi tárlatot, amely felöleli a temerini magyar iparosok és vállalkozók 136 éves történetét (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)

A VMSZ tisztségviselői először a Temerini Iparosok és Vállalkozók Magyar Egyesületének székházába látogattak el, ahol a szervezet nevében Hoffmann Árpád elnök köszöntötte a vendégeket. Az egyesület tulajdonában levő épület állapotáról Szűcs Béla oszlopos tag számolt be a képviseletnek. A küldöttség többek között arról a 136 éves hagyományról is meggyőződhetett, amelynek emlékeit a székházban kialakított múzeumban őrzik a helybeliek. A város központjában levő épületet elődeinktől örököltük, és semmilyen körülmények között nem szeretnénk lemondani róla, még azoknak a csábító ajánlatoknak is ellenállunk, amelyeket a körülöttünk épülő tömbházak kivitelezői kínálnak – hangzott el a látogatáson, amelyen Miavecz Béla nyugalmazott közjegyző, köztiszteletben álló ügyvéd ismertette az egyesület célkitűzéseit. A szervezet ugyanis kezdeményezte a székház felújítását: egy helybeli építészmérnök támogatásának köszönhetően már rendelkeznek a tervekkel, amelyek szerint méltó helyet kapna a múzeum, közösségi tereket hoznának létre az épületen belül és az udvarban is, de olyan helyiségek kialakítását is tervezik, amelyek az épület fenntarthatóságát biztosítanák – sorolta Miavecz Béla, aki a VMSZ képviseletének közbenjárását kérte az egyesület tulajdonában levő székház felújításához szükséges eszközök biztosítására.

Delegacija SVM-a je srdačno dočekana i u sedištu Društva prijatelja bašte (Fotografija Livia D. Tot)

A VMSZ küldöttségét szívélyesen fogadták a Temerini Kertbarátkör székházában is (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)

Hozzátette: a helyi magyar képviselet kitartásának köszönhetően az önkormányzat az idén 300 ezer dinárt már elkülönített az egyesület támogatására, így a munkálatok megkezdődhetnek.

A civil szféra támogatását évek óta kiemeltként kezelik a magyar képviselők – támogatta meg a temerini ügyvéd kérelmét Pásztor Róbert, a helyi képviselő-testület elnöke. Felszólalásában kiemelte, hogy a magyar érdekképviseletnek köszönhetően az elmúlt 15-20 évben akkora volumenű támogatást élvezhettek Temerinben a magyar civil szervezetek, művelődési egyesületek és a katolikus egyházközösség, amekkorára korábban nem volt példa.

– Számunkra mindig is az első helyen álltak a magyar érdekek, és ez a jövőben sem lehet vita tárgya – erősítette meg korábbi nyilatkozatait Pásztor Róbert listavezető. Ismét hangsúlyozta: a magyar összefogás hagyománya folytatódik Temerinben, ahol közös listával indul a helyhatósági választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt.

 

Zahvaljujući lokalnom mađarskom zastupništvu interesa, mogu da počnu radovi na sedištu Mađarskog udruženja zanatlija i preduzetnika u Temerinu (Fotografija Livia D. Tot)

A helyi magyar érdekképviseletnek köszönhetően megkezdődhetnek a munkálatok a Temerini Iparosok és Vállalkozók Magyar Egyesületének székházán (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)

A június 2-ai választások jelentőségére Vicsek Annamária, a VMSZ alelnöke is felhívta a figyelmet. Ugyanakkor a Fidesz–KDNP vajdasági jelöltjeként hangsúlyozta az európai parlamenti választások tétjét is. Figyelmeztetett arra, hogy az Európai Parlament az utóbbi években mellőzi azokat az értékeket, amelyek meghatározóak a vajdasági magyarok számára is – az illegális migráció kezelésére, az ukrajnai háború finanszírozásának embertelenségére, illetve Szerbia uniós csatlakozási folyamatainak elősegítésére utalt a VMSZ jelöltje.

– Az itteni magyarok számára kiemelt fontossággal bír az őshonos, nemzeti kisebbségek témája, hiszen az Európai Parlamentben nem az őshonos nemzetekre tekintenek elsősorban kisebbségként, sokkal inkább az LGBT populációra, illetve a migránsokra vonatkoztatják a kisebbség fogalmát. Ez számunkra nem elfogadható, hisz nem tudunk olyan témákat napirendre tűzni az Európai Parlamentben, amelyek a Kárpát-medence különböző szegleteire szorult magyarok számára fontosak – mutatott rá a vajdasági képviselet jelentőségére Vicsek Annamária.

A VMSZ küldöttsége meglátogatta a Temerini Kertbarátkör nemrégiben felújított székházát is, amelyet Kertészlakként ismernek a helybeliek. Az épület rekonstrukciójára és berendezésére a Bethlen Gábor Alaptól 4,5 millió forint értékű támogatást kapott Vajdaság egyik tömegesebb civil szervezete: ennek köszönhetően egy új irodahelyiséget is kialakítottak – mutatta be a székház fejlődését az egyesület elnöke, Kovács Róbert. Beszámolójában kiemelte, hogy a felújítás után jobb körülmények között dolgozhat a falugazdász is, de állandó helyet biztosíthatnak a kézimunkázóknak, a helyi méhészegyesületnek, de minden más olyan, civil szervezetnek is, amelynek nincs saját székháza. A 2021-es visszaköltözéshez a temerini önkormányzat is hozzájárult: a hathatós, helyi, magyar érdekképviselet 800 ezer dinárt biztosított a munkálatok befejezéséhez – hangzott el a VMSZ temerini látogatásán.

 

Nyitókép: A Kertészlak felújításáról Kovács Róbert számolt be a küldöttségnek (Fotó: Tóth D. Lívia felvétele)