2024. június 14., péntek

A közösség ösztönző ereje

Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása

A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezéséhez, a működésüket pedig további 5 millió 250 ezer dinárral segítette – hangzott el a szerződések aláírásán pénteken. Az önkormányzat dísztermében Mladen Zec községi elnök köszöntötte a helyi civil szervezetek képviselőit. Beszédében kiemelte: a civilek áldozatos munkája további fejlődésre ösztönzi a községet. 

A temerini önkormányzat az idén 670 ezer dinárral növelte a helyi civil szervezetek támogatását – nyilatkozta lapunknak Pásztor Róbert, a képviselő-testület elnöke. 

– Az ilyen eseményeken szeretek legjobban részt venni. Ilyenkor ugyanis valóban segítjük a szervezeteink megmaradását és boldogulását. Kiemelném, hogy Temerinben az idén is odafigyeltünk arra, hogy a községi költségvetésből elkülönített összegek elosztásakor érvényesüljön a részarányosság elve, és a magyar civil szervezetek megkapják az őket megillető támogatásokat – mutatott rá Pásztor Róbert a Vajdasági Magyar Szövetség községi képviseletének jelentőségére.
 

A szerződéseket a nagy múltú iparos egyesület mellett a Temerini Kertbarátkör és a Szigeti Sándor Méhészegyesület képviselői is aláírták (Fotó: Tóth D. Lívia)

A szerződéseket a nagy múltú iparos egyesület mellett a Temerini Kertbarátkör és a Szigeti Sándor Méhészegyesület képviselői is aláírták (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az önkormányzat támogatását évek óta élvezi a Temerini Kertbarátkör is. Az idén a helyi vezetés már megelőlegezte számukra a januárban megszervezett Vince-napi Nemzetközi Borfesztivál és Borkóstoló támogatását, amelynek lebonyolításához 230 ezer dinárral járult hozzá. Emellett ismét segíti a Dél-bácskai Tökfesztivál megszervezését is, ezúttal 50 ezer dinárral. Vajdaság egyik legtömegesebb civil szervezetének a működéséhez viszont 100 ezer dinárral járult hozzá – sorolta a sikeres pályázatok által elnyert összegeket Kovács Róbert, a szervezet elnöke.

– Szervezetünk jelenleg több mint 160 aktív tagot számlál. Nagyon örülünk annak, hogy egyre több fiatal csatlakozik hozzánk, megerősítve céljainkat, munkánkat. Ez ösztönöz bennünket a folytatásra is: az évtizedes hagyománnyal alátámasztott rendezvényeinket az idén is megszervezzük. Az önkormányzat által támogatott borverseny és a tökfesztivál mellett önköltségen valósítjuk meg májusban a Vajdasági és Temerini Pálinkaversenyt. Jelenleg is erre készülünk. Továbbra is jelentős szerepet vállalunk júliusban a helyi magyar közösség fogadott ünnepének, az Illés-napi rendezvénysorozatnak a lebonyolításában is. Emellett segítjük a helyi falugazdász munkáját, és továbbra is biztosítjuk a szakmai hátteret a képzésekhez, szakmai előadásokhoz – mutatott rá a szervezet regionális jelentőségére a Temerini Kertbarátkör elnöke.

Az önkormányzat a fiatalokat is ösztönzi: hozzájárult az íjászok és a lovasok egyesületének támogatásához is (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az önkormányzat a fiatalokat is ösztönzi: hozzájárult az íjászok és a lovasok egyesületének támogatásához is (Fotó: Tóth D. Lívia)

Hasonló jelentőséggel bír a Temerini Iparosok és Vállalkozók Magyar Egyesülete is, amely Vajdaság legidősebb civil szervezete: 136 éve annak, hogy a temerini iparosok összefogtak és közös célokat fogalmaztak meg. Tevékenységüket rendszeresen támogatja a helyi önkormányzat: az idén a szokásosnál nagyobb összeget különítettek el számukra, hisz befektetésben gondolkoznak – válaszolta a 300 ezer dináros támogatás felhasználására vonatkozó kérdésünkre Hoffmann Árpád, az egyesület elnöke.

– Az idénn tervezzük felújítani az egyesületünk tulajdonában levő székházat, így a támogatásból a szokásos működési költségek fedezésén túl bizonyos összeget tudunk a beruházásra is fordítani. Ennek köszönhetően programjainkat saját költségvetésből és más forrásokból valósíthatjuk meg az idén.

Rendszeresen szervezünk ugyanis találkozókat, közös esteket. Együttműködünk a többi helyi civil szervezettel is: az Illés-napi rendezvénysorozat mellett nagy érdeklődés övezi azt a közös találkozót, amelyet Kakasfőző versenyként hirdetünk meg az utóbbi években – emelte ki az egyesület elnöke. 

Temerinben jelentős közösségi szerepet vállalnak a helyi méhészek is. A Szigeti Sándor Méhészegyesület több mint 30 aktív tagot csoportosít: működésükhöz 70 ezer dinárral járult hozzá az idén a temerini önkormányzat, a rendezvényeiket viszont 40 ezer dinárral támogatta – mondta Kocsicska Béla. Az egyesület elnökétől azt is megkérdeztük, hogy vajon lesz-e mit asztalra tenni a termékbemutatókon.

– A méhészek számára nem sok jóval kecsegtet az idei év. Korai volt a virágzás, de még mindig hideg van, a méheket etetni kell, 10 fok alatt ugyanis nem repülnek ki a kaptárakból. Közben az akác már elvirágzott, így akácméz szinte nem is lesz. A többi termékben még reménykedünk, a gondokat is együtt oldjuk meg. Szervezetünk az idén is megrendezi a Mézes napokat, illetve továbbra is szerepet vállalunk az Illés-napi rendezvénysorozat szervezésében – mondta a csaknem harminc aktív méhészt tömörítő egyesület elnöke. 

A helyi önkormányzat a fiatalabb szervezetek törekvéseit is méltányolja. Évről évre támogatja a helyi Széchényi István Hagyományőrző Lovas Egyesület munkáját is: ebben az évben a szervezet működéséhez 50 ezer dinárral járultak hozzá – tudtuk meg a fiatal elnöktől, Góbor Lászlótól.

– Az immár hagyományos rendezvényeinket az idén ki szeretnénk bővíteni. Korábban évente 3-4 alkalommal szerveztünk jótékonysági lovagoltatást, a célunk viszont az, hogy ezeket havonta megszervezzük abban az időszakban, amikor az időjárás ezt megengedi. Ezeket a rendezvényeket rendszerint családi programokkal is kiegészítjük, megvalósításukhoz azonban nagy szükségünk van mozgatható kerti asztalokra és padokra. Ezen eszközök vásárlására pályáztunk az idén – tájékoztatott felkérésünkre az ifjú elnök. Kérdésünkre kiemelte: tagságuk folyamatosan rendelkezik 5-6 gyerekbarát lóval, így sokkal szélesebb körű tevékenységet is tudnának folytatni, ha a szervezetnek lenne a célnak megfelelő, állandó székhelye. 


 

A községi vezetés immár felismerte a Kis Károly által alapított helyi Mini Zoo Állatkert jelentőségét is: az idén 400 ezer dinárral járult hozzá fenntartásához (Fotó: Tóth D. Lívia)

A községi vezetés immár felismerte a Kis Károly által alapított helyi Mini Zoo Állatkert jelentőségét is: az idén 400 ezer dinárral járult hozzá fenntartásához (Fotó: Tóth D. Lívia)

A helyi magyar szervezetek közül az idén támogatásban részesült a Temerinben tevékenykedő Dél-bácskai Szerémségi Cserkészkörzet szervezete, a Hunor Hagyományőrző Egyesület, a Patriots Motorosklub, de a községi vezetés hozzájárult az Első Helyi Közösség Kézimunka-kedvelők Körének, illetve a Boldog Gizella Hagyományápoló Kézimunkaszakkörnek a munkájához is. Emellett felkarolták a helyi Mini Zoo állatkertet működtetők tevékenységét is: szervezetük 400 ezer dinár támogatásban részesült.

Nyitókép: A szerződéseket Mladen Zec és Pásztor Róbert nyújtotta át a nyertes pályázóknak: fotónkon Hoffmann Árpád veszi át a dokumentumokat (Fotó: Tóth D. Lívia)