2024. április 24., szerda

Adventi készülődés Temerinben is

A temerini cserkészek adventi kézműves napot tartottak

A temerini 54. számú Szent Illés cserkészcsapat ma a Kókai Imre Általános Iskolában Adventi Kézműves Nap elnevezéssel szervezett programot, amely a jubileumi harmincadik cserkészév ünnepségsorozat keretein belül valósult meg. A foglalkozásra Vajdaság más településeiről is érkeztek cserkészek, viszont az esemény minden korosztályú érdeklődő számára nyitott volt.

Fúró Dénes felvétele

Fúró Dénes felvétele

Magyar Dániel, a Dél-bácskai Szerémségi Cserkészkörzet elnöke hangsúlyozta, hogy a temerini cserkészcsapat harmincéves fennállását ünnepli, az ünnepségsorozat pedig már idén augusztusban elkezdődött és jövő novemberig fog tartani.

– Az első temerini cserkészek 1994. március 27-én, virágvasárnap tettek tömegesen fogadalmat, amikor is 107-en tették le az ígéretet. Emellett akkor lett felszentelve az akkori Árpád-házi Szent Erzsébet, illetve a Szent Imre herceg cserkészcsapat zászlaja. Ezt a két csapatot 2020 július 20-án vonták össze és azóta Szent Illés cserkészcsapatként működik – mondta Magyar Dániel.

Hangsúlyozta, hogy a foglalkozáson céljuk az volt, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki számára programot és lehetőséget tudjanak biztosítani a kézműveskedésre.

– A kézműves nap során huszonnégy foglalkozás zajlik, ebből tizenkettő délelőtt és ugyanannyi délután. Az adventi koszorú készítése, valamint a mézeskalács díszítése állandó foglalkozásnak számít a nap folyamán – magyarázta Magyar Dániel.

Fúró Dénes felvétele

Fúró Dénes felvétele

Teleki Ervin, az 54. számú Szent Illés cserkészcsapat parancsnoka elmondta, hogy a tevékenységük során nagy hangsúlyt fektetnek a kézművességre és rendszeresen szerveznek különféle foglalkozásokat, azonban a mostanihoz hasonlóra eddig még nem volt példa.

– A programunkat a harmincéves fennállásunk alkalmából szerveztük meg, amelyen nemcsak a cserkészek, hanem minden fiatal, iskolás és óvodás is részt vehet. Igyekszünk érdekessé tenni ezt a programot, ugyanis ebben a felgyorsult világban a gyermekeknek szükségük van ehhez hasonló foglalkozásokra, hiszen ezáltal fejleszthetik egyebek mellett a kézügyességüket is – mondta Teleki Ervin.

Fúró Dénes felvétele

Fúró Dénes felvétele

A szervezők jövőre is szeretnék megszervezni a foglalkozást és szándékukban áll azt hagyományossá tenni. A program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, a temerini önkormányzat, valamint a Lukijan Mušicki Művelődési Központ támogatásával valósult meg.

Nyitókép: Fúró Dénes felvétele