2024. június 17., hétfő

A kategóriagyőztesek a világbajnokságra utaznak

Több mint háromszáz résztvevője volt a WRO szerbiai döntőjének

Ma rendezték meg ötödik alkalommal a World Robot Olympiad nemzetközi robotprogramozási versenyt a szabadkai Sportcsarnokban. A megmérettetésre Szerbia szinte egész területéről érkeztek csapatok, a jelenlévők többsége azonban vajdasági magyar diák volt. Az eseményen 87 csapat mérte össze tudását, a résztvevők korosztály szerint versenyeztek.
Mint azt Námesztovszki Zsolttól, WRO szerbiai versenysorozatának koordinátorától megtudtuk a szerbiai döntőn két kategóriát hirdettek meg, a Robomissiont és a Future Innovatorst. 
– A RoboMission kategóriájában a csapatok egy olyan robotot terveztek, amelyik a versenypályán megadott feladatokat hajtott végre. Minél idősebb korosztályú versenyzőkről van szó, annál összetettebb építési és programozási feladatot kellett megoldaniuk. A Future Innovators kategóriájában a csapatok a saját projektumukat prezentálták. Ezeknek pedig kapcsolódniuk kellett az idei témához, vagyis a környezetvédelemhez, a fenntartható fejlődéshez. A munkákat harminc képzett és tapasztalt bíró értékelte – emelte ki Námesztovszki Zsolt, majd elmondta, ebben az évben igyekeztek a rendezvényt még színesebbé tenni, így a több mint háromszáz versenyzőnek különféle aktivitásokkal és programokkal is kedveskedtek annak érdekében, hogy maradandó élményekkel térhessenek haza.
A szervező az országos döntőről mindegyik kategória első helyezésben részesült csapatait a világversenyre, Törökországba delegálja, a második helyezést elért csapatokat pedig a nyílt bajnokságra, Olaszországba.
A WRO szerbiai nemzetközi versenyének szervezői a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a magyarországi Edutus Egyetem, fő támogatója pedig a Magyar Nemzeti Tanács. 
 

Nyitókép: a csapatok egy olyan robotot terveztek, amelyik a versenypályán megadott feladatokat hajtott végre (WRO Serbia Facebook-oldala)