2024. június 17., hétfő
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

A turisták a régi városrészt akarják látni

Szabadka központjában több épület lebontását akadályozta meg a VMSZ

Cikkünkhöz képgaléria tartozik, amely ITT érhető el!

Belvárosi sétát tett a Vajdasági Magyar Szövetség delegációja Szabadkán, melyen megtekintették az elmúlt években elért műemlékvédelmi eredményeket. A párt három kiemelt programpontja közé tartozik a műemlékvédelem, ami nagyon fontos a város turizmusa szempontjából, emelte ki dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke és szabadkai listavezetője. A séta alkalmával megtekintették a nemrég védettség alá helyezett Radić fivérek utcát, majd a Gombkötő utcán keresztül ellátogattak a Kosztolányi Dezső Színházba. A pártelnök elmondta, hosszú küzdelmet követően sikerült elérni, hogy a köztársasági kormány egészként levédje a Radić fivérek utcát.

– Ez a védettség azt eredményezi, hogy az utcában semmilyen módosításra, bontásra, illetve hozzáépítésre nem kerülhet sor a Községközi Műemlékvédelmi Intézet feltételeinek figyelembevétele nélkül. A jövőben nem épülhet olyan épület, ami nem odaillő. 2021-ben a kettes zónát illetően, ahova a Gombkötő utca is tartozik, nagy küzdelem árán sikerült megmentenünk a bontástól legalább 55 épületet Szabadka legszűkebb központjában. Ha a VMSZ nem lett volna kitartó, akkor azokat az épületeket leszámítva, amik védettség alatt álltak, mint a Városháza vagy a Zsinagóga, minden más lebonthatóvá vált volna. Ebben az utcában is most három, négy vagy öt emeletes beton és üveg épületek épülnének. Mi nem vagyunk a fejlődés ellen. Szükség van lakásokra, hiszen Szabadka az ország ötödik legnagyobb városa, de mindennek meg kell, hogy legyen a helye – hangsúlyozta a pártelnök.

Hozzátette, következő lépésként egy olyan részletes szabályozási terv elfogadása szükséges, ami figyelembe veszi a megadott szempontokat. Mint mondta, ezt követően el kell kezdeni azzal foglalkozni, hogy egyrészt a polgárok hogyan tudják felújítani a homlokzataikat, másrészt pedig azzal, hogy a szóban forgó Gombkötő utca élettel töltődjön fel. A tervek szerint a forgalom elől lezárva, padokkal bővítve, régi mesterségek boltjai és kávézók nyílhatnának, így képezve egy sétáló utcát, ahogyan ilyen fellelhető más nagyvárosokban is.

A Gombkötő utca

A Gombkötő utca

Dr. Pásztor Bálint kifejtette, az elmúlt mandátumban már tettek lépéseket a Városháza fejújításáért, így az elkövetkező években ez is prioritást fog élvezni.

Szűcs Balázs, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a műemlékvédelemmé nyilvánítás folyamata egy hosszú és összetett folyamat, melyet érdemes végigjárni.

– Egy város életében a történelmi rétegződés a legfontosabb, hiszen egy turista azért megy Párizsba mert láthatja a régi Párizst. Nem azért mert épültek új lakóházak, hiszen erre senki sem kíváncsi. Azért járunk egy európai nagyvárosban, mert látni akarjuk a régi városrészt. Ha ezt elveszítjük, akkor elveszítjük a turistáinkat. Ez az a közérdek, amit sokszor elfelejtenek. A város műemlékvédelmi bővítése a célunk, így Szabadkán a Radić fivérek utcát követően védelmet kap majd a Frangepán utca, a Tolsztoj utca és a Henryk Sienkiewicz utca is. Ugyanígy levédhetjük majd a városközpontot Zentán, Adán, Magyarkanizsán és akár Topolyán is, de ez egy nagyon hosszú folyamat – fejtette ki az igazgató.

Dr. Pásztor Bálint Szabadka

A városi séta végállomása a Kosztolányi Dezső Színház volt, ahol a delegáció Mészáros Gábor színházigazgatóval körbejárta az épületet. Megtekintették az elmúlt időszakban véghez vitt felújításokat, úgy mint a hangszigetelését, a homlokzat festését, a külső nyílászárók szigetelését és az új fénypultot. Az intézmény ötéves terveiben szerepel a belső tér és a színpad felújítása, illetve a fénypark bővítése és korszerűsítése.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele