2024. június 20., csütörtök

Múzeumok éjszakája 28 helyszínen

A kiállítások, műhelymunkák, koncertek, filmvetítések látogatása ingyenes

Szabadkán szombaton tartják meg 19. alkalommal a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatot. Ezen a napon az esti órákban, 18 és 24 óra között 28 helyszínen várják az érdeklődőket különböző kiállítások, műhelymunkák, koncertek, filmvetítések. A programok látogatása ingyenes.
A Múzeumok éjszakája szabadkai programjaival kapcsolatban tegnap sajtótájékoztatót tartottak.
A város képviseletében Matin Hajnalka, oktatási, szociális és egészségvédelmi ügyekkel megbízott polgármesteri tanácsos nyilatkozott.
– A Múzeumok éjszakája koncepciója 1997-ben született meg Berlinben, és hamar elterjedt különböző intézményekbe és városokba Európa-szerte és a nagyvilágban. A rendezvény fő gondolata az volt, hogy lehetővé teszi széles közönség, különösen a fiatalok számára a múzeumok látogatását a rendes munkaidőn kívül, a szórakozásra szánt időben. Az akció új, nyitott megközelítést jelent a közönség felé – fogalmazott Matin Hajnalka.
A Múzeumok éjszakája keretén belül a Szabadkai Város Múzeum több programmal várja a látogatókat. Minderről dr. Ninkov K. Olgától, az intézmény munkatársától tudtunk meg többet.
– A kiállítások mellett olyan programokkal készültünk, amelyek összhangban vannak a tárlatainkkal. A Historizmus Szabadkán kiállításunkhoz kapcsolódóan reneszánsz és középkori táncok oktatására kerül sor a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület jóvoltából, 22 órától pedig a zombori Quadrivia énekegyüttes koncertjére kerül sor. Az idén, mivel ezen a napon ünnepeljük a múzeumok nemzetközi napját, úgy döntöttünk, hogy a programunkba tesszük az évkönyvünk, valamint az akvizíciós katalógusunk bemutatóját. Az állandó tárlataink mellett, mint például a természettudományi vagy régészeti tárlat, látható lesz a Historizmus Szabadkán, amelynek egy része a szabadkai villamosról szóló kis kiállítás, ahova a helybeliek is hoztak tárgyakat, ezenkívül A múlt íze  – Korhecz Gyula című tematikus tárlatunkat láthatja a közönség, valamint egy különleges kiállítást, ahol a nagybányai festők műveit lehet megcsodálni – mondta Ninkov Olga.
A Danilo Kiš Alapítvány részéről Bojan Čiča volt jelen a sajtótájékoztatón, aki elmondta, hogy intézményükben a Danilo Kiš arcképeiből összeállított tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők. Az arcképek az intézmény által szervezett három hónapos műhelymunkák során születtek.
A Múzeumok éjszakája keretén belül többek között a Szabadkai Városi Könyvtár, a Kortárs Galéria, a Zsinagóga Alapítvány és a Gyermekszínház is alkalmi programokkal kedveskedik a látogatóknak. A Szolidaritás Szabadkai Polgári Egyesület szervezésében a Szabadegyetemen a Hogyan hozták létre a mérnökök az elektromos Yugót című programra kerül sor. A szabadkaiak mellett két tavankúti helyszínt is találhatunk.
A Múzeumok éjszakája részletes programját a világhálón találhatják meg az érdeklődők.

Nyitókép: Benedek Miklós felvétele