2024. április 17., szerda

Menjen a tél, jöjjön a tavasz!

Élőzenés táncház, fánksütő verseny és jelmezverseny

Hangos zsivaj, szaladgáló gyerekek. Ilyen hangulat uralkodott péntek este a Népkör Magyar Művelődési Központ nagytermében. Rengeteg részvevő többnyire kézzel készített jelmezekben jelent meg, melyek a szülők, nagyszülők és a gyerekek kreativitását mutatták. Nagy számban öltöttek magukra mesei, azon belül is népmesei alakokat ábrázoló öltözéket. Szécsi Viktória, a Népkör Róna táncegyüttesének vezetője elmondta, hogy az első három legkreatívabb jelmezt jutalmazták, valamint egy különdíjat is kiosztottak.
– A Népkör Magyar Művelődési Központban a hagyományainkat igyekszünk megélni, feléleszteni, tovább adni több generációnak. Így van ez a farsanggal is. Sokadik éve szervezzük meg a farsang télűző ünnepséget, ilyenkor természetesen jelmezbe kell öltözni kicsiknek és nagyoknak is. Ami a farsang menetét illeti, elsősorban élő zenére táncolunk egy nagyon jót, hangoskodunk, megnézzük, hogy ki a legkreatívabb a jelmezkészítés terén, aztán vonulunk egyet a Népkör épülete körül jó hangosan, és az udvarban elégetjük a tél szimbólumát, a kiszebábot – mutatta be nekünk a programot Szécsi Viktória.
A jelmezmustrán valóban nagyon ötletes kreációk vonultak fel, volt aki Petőfinek öltözött, de volt öreg néni, boszorkány, manó, avatar, szakács, indián, gésa, parasztlegény, királyfi és királylány is. Molnár Krisztián igazi honvédként állta a sarat a táncmulatságban.
– Én egy magyar katona vagyok, a régi időkből. Azt hiszem, az idei év a harmadik alkalom, amikor részt veszek a farsangi táncházban, mivel a Népkör tagja vagyok. Ilyenkor kiszebábot égetünk és jelmezversenyen is részt veszünk – mondta el nekünk Krisztián.
A csodaszép jelmezek felöltői között a hároméves Nikol is felsorakozott, akinek nagymamáját, Molnár Ibolyát kérdeztük, hogy vettek-e már részt ezen az eseményen.
– Sajnos nem jár a Népkörbe az unokám, mert Németországban laknak, de most itthon vannak vendégségben. Kaptunk az alkalmon, így eljöttünk farsangolni. Nikol most tölti be a harmadik életévét, és piros pillangónak öltözött – osztotta meg velünk a büszke nagymama.
Az idén először nem csak a gyerekeknek hirdettek versenyt a szervezők, hanem az anyukáknak is. Köreikben a szervezők arra voltak kíváncsiak, ki süti a legízletesebb fánkot. A fánksütőverseny kóstolóbizottsága három gyermekből állt, és ők szavazták meg az év fánksütőjét. A zsűrizés alatt a többiek vidáman majszolták a feltálalt csokis, lekváros, porcukros falatokat.
Az esemény végén a gonoszságot, a betegséget, a csúnyaságot jelképező kiszebábot kikísérték a teremből, majd az intézmény udvarán elégették, közben vidám dalocskával, a Búj, búj zöld ággal hívogatták a napsütést és a tavaszt.

Nyitókép: Gál Hermina felvétele