2024. február 28., szerda

Inspiráló gondolatok egy hiteles mesteredzőtől

Dr. habil. Rátgéber László egyetemi docens tartott előadást az MTTK-n

– Büszke vagyok azokra az erkölcsi és társadalmi normákra, amiket felállítottunk. Ezek számomra sokkal fontosabbak, mint az eredmény, mert valahol a sportban a győzelem és a vereség is múlandó. Ami sokkal tartósabb, az önmagad legyőzése, a határaid kitágítása. Meg kell tanulni azt a maximumot nyújtani, amire képes vagy, mert ha nem teszed ezt, az maga a vereség. A sikerhez az is elengedhetetlen, hogy feltétel nélkül szeressétek, amit csináltok. Mindig az a lényeg, hogy jobb legyek holnap, mint ma vagyok, és aki ezt nem kíséri, abból nem lehet élsportoló, nem lesz sikeres pedagógus és az életben sem lesz eredményes – ilyen és ehhez hasonló inspiráló és buzdító gondolatok hangoztak el ma azon az előadáson, amelyet dr. habil. Rátgéber László mesteredző, egyetemi docens tartott a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A kosárlabdázó családból származó mesteredző a pályafutása kezdetéről, a nehézségekről, sikerekről, tapasztalatokról és az élményeiről beszélt az igencsak szépszámú közönségnek, amely tagjai nagy érdeklődéssel hallgatták az előadó sikertörténeteit. Újvidéken született és ott ismerkedett meg a kosárlabdázás alapjaival, amit az eredményes pályafutása során doktori szintre emelt. A magyar kosárlabdázás legsikeresebb szakembere, tízszeres bajnoki aranyérem és tízszeres Kupa-elsőség birtokosa, 2009-ben a Szpartak Moszkvával Euroliga-győztes lett. Az egyetlen magyar szakember, aki mindkét nem válogatottját irányíthatta. A FIBA Elite Coaches Committee alapító tagja, Jugoszláviában megválasztották az Év edzőjének, Magyarországon ezt a címet kilenc alkalommal nyerte el, míg Törökországban 2011-ben kapta meg. 2009-ben megválasztották Európa legjobb kosárlabda edzőjének. Emellett Európa- és világválogatott edzője is volt két alkalommal. Egyetemi docensi és tudományos munkáján túl az általa alapított pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia, kiválósági központ szakmai és stratégiai igazgatója, kuratóriumi elnök, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, mesteredző. Tudományos közleményeinek száma több mint 90, független idézeteinek száma 146, idézettsége összesen 178, összesített IF 34.

Az MTTK-n egyébként az elmúlt időszakban olyan előadásokat szerveznek a hallgatóknak, amelyek nemcsak a sportról, a fizikai aktivitásokról szólnak, hanem annál többről is, méghozzá a kitartásról, a próbatételekről, fájdalomról, győzelemről, vereségről, vagy a családról. Ezért a szervezők igyekeznek mindig olyan hiteles előadókat meghívni, akik ezen témákat érintve tudnak valami pluszt is adni az egyetemistáknak.

Nyitókép: Dr. habil. Rátgéber László mesteredző, egyetemi docens előadására nagy volt az érdeklődés (Dér Dianna felvétele)