2024. július 21., vasárnap

Tizennyolc év után újra megszólal a nagyharang

Templombúcsú és harangszentelés az óbecsei Páduai Szent Antal-plébániatemplomban

Harangszenteléssel egybekötött templombúcsút tartottak csütörtökön, Páduai Szent Antal ünnepén Óbecsén a római katolikus egyház szentjének nevét viselő plébániatemplomban. A felújított Szent István-nagyharang és egy ajándékba kapott új lélekharang kapott áldást.

– A felszentelés és a felkenés is a Szentlélek kenete lesz, ami azt jelenti, hogy a Szentléleknek az ereje fog szólni ezeken a harangokon keresztül. A hívek nagyon nagy mértékben adakoztak, úgyhogy ez fedte a felújítás egy részét, a másik részét a megtakarított pénzéből a plébánia finanszírozta. Ez a nagyharang mindig a nagyobb ünnepeken szólt, karácsonykor, húsvétkor, most azért gyakrabban fog majd szólni, hogy hallják a hívek. A templom felújításának befejező szakasza magának a templomnak az újrafestése lesz – mondta Pósa László helyi plébános.

A 18 órakor kezdődő szentmisét msgr. Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök celebrálta, aki felszentelte a harangokat.

 

A szentmisét msgr. Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök celebrálta (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A szentmisét msgr. Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök celebrálta (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– A harangnak fontos szerepe van az egyház életében, hiszen a harang hívja a híveket a templomba az imádságra, a közös eucharisztiára, és ezért nagy jelentőséget tulajdonítunk. Mindig örömnap, ha egy templom tud harangot készíteni, felújítani, hogy minél szebben hangzon, minél nagyobb örömöt varázsoljon a hívek szívébe. A közös imádság és a közös szentmise mindig erőt jelent egy hívő ember számára – fogalmazott a megyéspüspök.

Dr. Kulcsár Dávid, a veszprémi székesegyház káplánja prédikációjában a harangok szerepéről is beszélt.

– Régen, amikor még nem voltak ilyen technikai eszközeink, akkor a harangok az időt jelezték a hívek számára. A harangnak az a hivatása, hogy hangjával figyelmünket felkeltse, és az ég felé irányítsa. A harangok időről időre felhívják a figyelmünket arra, hogy tudatosítsuk magunkban, Isten jelen van az életünkben és velünk van. Persze van, amikor szomorú események kapcsán halljuk a hangját, mint egy temetés, vagy akár örömteli pillanatokban, de mindig az égiekre irányul a figyelmünk, ahova irányítjuk az életünket – mondta dr. Kulcsár Dávid.

Az alsóvárosi plébániatemplomban a harangok zavartalan működéséről Simovics Balázs kántor gondoskodik. Ő vette fel a kapcsolatot az osztrák Grassmayer öntödével.

 

A megyéspüspök felszentelte a két harangot (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A megyéspüspök felszentelte a két harangot (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Kiskoromban vallásos nevelésben részesültem, ministráltam, templomba jártam. Gyerekkoromban szerettem meg a harangokat, mindig kiálltam a sarokra, és onnan figyeltem, hogy szólnak a harangok. Aztán ez tovább fejlődött az életem folyamán, olyanannyira, hogy a kántorság mellett harangszereléssel is foglalkozok. Kapcsolatba léptem a Grassmayer harangöntödével, ők kínálták fel a lehetőséget, hogy megjavítják a nagyharangot, ami több mint ötven évvel ezelőtt megrepedt. Elkezdődtek a pontos tervezések azzal kapcsolatban, hogyan emeljük le a toronyból, és hogyan szállítsuk ki. Hála Istennek, minden sikerült, felújították, visszahoztuk, és Isten dicsőségére most újraszenteltük. Templomunk kapott egy új lélekharangot. A jelenlegi nincs összhangban a többi haranggal, így az új lélekharang most teljes összhangban lesz a többivel – közölte a kántor.

Az óbecsei Páduai Szent Antal-plébániatemplomnak öt harangja van. 1981-ben bővítették a harangállományt, akkor három új harangot vásárolt az egyházközség egy szlovéniai harangöntödétől. Addig két harang volt a toronyban. A legkisebb, amely történelmi jelentőségű, 1834-ben került a helyére, és azóta is működik. Tavaly tavasszal három harang is nagyobb felújításon esett át, és mindhárom új, kovácsoltvas ütőt kapott. Emellett a háromból két harangnál a régi vasjármokat új, tölgyfából készültekre cserélték. A Szent István-nagyharangot 1927-ben öntötték, és 1959-ben, a villamosítás előtt megrepedt, valószínűleg öntési hiba miatt. Akkor a repedést megállították, és még mintegy ötven évig harangoztak vele, de 2006-ban teljesen elnémult. Hétfőn daruval helyezik majd vissza a helyére, és 18 év után újra megszólal a hívek legnagyobb örömére.

 

Nyitókép: A Szent István-nagyharang és az ajándékba kapott új lélekharang (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)