2024. április 17., szerda

Népzenei képzés Óbecsén

Bonchida falujának muzsikájával ismerkedhetnek meg a vajdasági népzenészek

A hétvégén népzenei képzést tartanak az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, amelyen Bonchida falujának muzsikájával ismerkedhetnek meg a vajdasági népzenészek. A kurzust a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szervezte meg első alkalommal.

– A bonchidai, illetve a környékbeli falvak zenéje és tánca nagyon szép és ismert a táncházmozgalomban, bár mifelénk annyira nem sokan foglalkoznak a táncosok közül ezzel a táncanyaggal. Ennek ellenére úgy gondoltuk, hogy érdekes színfolt lehet a zenészek számára, hiszen nagyon szép muzsikáról van szó. Kis-Szamos mentén található ez a falu. Ott a környékbeli falvaknak igen sok zenésze volt, Bonchida volt az egyik zenészközpont, a másik pedig Válaszút. Óbecse mellett Horgosról, Szabadkáról, Magyarkanizsáról, Újvidékről és Törökbecséről is érkeztek fiatal kezdő, illetve haladó népzenészek a kurzusra – fogalmazott Cseszák Zsombor népzenész, a rendezvény egyik szervezője.

(Fotó: Kancsár Izabella)

(Fotó: Kancsár Izabella)

A péntek délutántól vasárnap délutánig tartó kurzuson Koncz Gergő, Fekete Antal „Puma”, Havasréti Pál, valamint Liber Endre magyarországi oktatók foglalkoznak a népzenészekkel. A foglalkozások minden alkalommal közös muzsikálással zárulnak.

– Hogy mit tudunk átadni, az mindig azon múlik, hogy a befogadó mennyire felkészült. Nyilván ha valaki teljesen kezdő, annak először valahogy bele kell helyezkednie a népzenei életbe, tehát annak nem érdemes rögtön dallamokat tanítani. Ilyenkor legjobb együtt zenét hallgatni, és olyan gyűjtéseket mutatni, amelyekbe mi is beleszerettünk annak idején. Hátha ő is ugyanígy jár, ahogy mi jártunk. Nekem szerencsém van, mert van egy olyan tanítványom, aki már egész jól cimbalmozik, ez Cseszák Zsombornak köszönhető. A bonchidai zene egy hálás zene: ezen a területen viszonylag sokáig élt jó minőségben a zene, úgyhogy vannak jó felvételeink. Bonchidán egyetlen egy cimbalmost ismertünk, aki egyébként brácsázott is, tehát ilyen szempontból nem dúskálunk, viszont ez a cimbalmos egy nagyon érdekes játékstílust képviselt. Azokat a stílusjegyeket próbáljuk együtt felfedezni, amiket el kell sajátítani. Először a dallamot tanuljuk, a kíséretet, az akkordozást, és így ez nem fog elveszni akkor, amikor közösen kell muzsikálni a táncházban. Nagyon fontos, hogy készséget kapjanak a fiatalok – közölte Liber Endre.

A képzésen 19 vajdasági népzenész vesz részt.

– Öt éve hegedülök, és nagyon sok népzenei táborban voltam. Nagyon tetszik ez a képzés: nehezek a dalok, és szeretem a kihívásokat. Fontosnak tartom, hogy folyamatosan képezzem magam, nekem ez az életem – mondta a törökbecsei Erős Lilla.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap és a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően valósult meg.

(Fotó: Kancsár Izabella)

(Fotó: Kancsár Izabella)

Nyitókép: (Fotó: Kancsár Izabella)