2024. május 21., kedd

Az jogosult a támogatásra, aki műveli a földet

Óbecse község területén sok gazda keresi fel a falugazdászt

Az e-Agrar rendszerben való tájékozódás továbbra is problémát okoz sok mezőgazdasági termelő számára, ebben nyújt segítséget a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által működtetett falugazdász-hálózat. Óbecse községben Fehér Kálmán falugazdász segít a gazdáknak az ügyintézésben. Jelenleg a gazdaságok megújítása és a területalapú támogatás igénylése miatt fordulnak hozzá a legtöbben.

– A gazdaságok megújítása már január elsejétől lehetséges, és az a gazda, aki már akkor eljött, annak a támogatás igénylése öt percet vesz igénybe. Viszont az a termelő, aki csak most újítja a gazdaságát, és a támogatást is most igényli, annak fél órára vagy még annál is több időre van szüksége ezen dolgok elintézéséhez. A területalapú támogatást az kapja, aki műveli a földet. Az eddigi 20 hektár helyett legfeljebb 100 hektár bevetett, illetve beültetett és szabályosan bejelentett mezőgazdasági földterületre igényelhető. Az illetékesek szigorúan nézik, hogy a vetésterv a valóságnak megfeleljen. Például, ha a földterület szántóként van bejelentve, de szállásként van használva, erdősített vagy legelő van rajta, akkor azt a gazdaságot megbüntethetik, és egytől öt évig passzív státuszba kerülhet. Ezzel teljesen ellehetetlenítik, mert nem tud termést eladni, és támogatásban sem részesül. Fontos, hogy pontos vetésterv szerepeljen a rendszerben, mert ha kimennek a parcellára leellenőrizni, és nem a rendszerben szereplő kultúra van elvetve, akkor probléma adódhat belőle, de nagyobb a gond akkor, ha nem szántóként van használva. A múlt évhez képest az idén szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a termelők – fogalmazott a falugazdász.

A növénytermesztés ösztönzésére hektáronként 18.000 dináros támogatást írt ki a mezőgazdasági minisztérium, amely március 1-jéig igényelhető. A támogatásra minden gazda jogosult, aki bejegyeztette gazdaságát az e-Agrar rendszerben, aktív státusza van, valamint aktualizálta a vetéstervet. A vetésterv aktualizálása mellett a szántóba benyúló fás területek és villanykarók feltüntetése is problémát jelent.

– A gazdák tudják, hogy valamelyik földjükön van erdőbenyúlás vagy villanykaró, és most jelentik, hogy ki kellene mérni. Ekkor a Geosrbija segítségével megközelítőleg pontos adatokat tudunk bevinni az e-Agrar rendszerbe, műholdról le tudjuk mérni, hogy a termelőnek később ne legyen gondja belőle – mondta Fehér Kálmán. 

A hektáronkénti támogatás igénylése előtt a gazdáknak az e-Agrar rendszerben rendezniük kell a parcellák területére és a termesztett növényekre vonatkozó adatokat, valamint el kell végezniük az agrárgazdaság újrabejegyzését. Ehhez nincs szükség pénztári számlákra. Az e-Agrar portálon folyamatban van az üzemanyag jövedéki adójának visszaigénylése is, amihez viszont elengedhetetlen a töltőállomáson kapott számla. Ellenőrizni kell, hogy a számlán rajta vannak-e a szükséges adatok, tehát az agrárgazdaság regisztrációs száma (BPG), az áfás gazdaságok esetében a gazda személyi száma (JMBG), jogi személyek esetében pedig az adóazonosító jel (PIB). A vetőmagok után 17.000 dinár visszatérítésre is ígéretet kaptak a gazdák, egyelőre azonban még nincsenek tisztázva a részletek. A termelőknek azt javasolják, hogy minden befektetés után őrizzék meg a számlát, amelyen szerepelnek az adataik, mert így tudják bizonyítani, hogy valóban ők vásárolták az újratermeléshez szükséges eszközöket.

A mezőgazdasági minisztérium közölte: a vetőmag-beszerzési támogatással kapcsolatban minden szükséges információt idejében közzétesznek majd a szaktárca (www.minpolj.gov.rs) és az Agrárkifizetési Igazgatóság honlapján (www.uap.gov.rs), valamint a Facebookon és az Instagramon.

Nyitókép: Óbecse községben Fehér Kálmán segít a gazdáknak (Fotó: Kancsár Izabella)