2024. április 21., vasárnap

Veszélyesek lehetnek az út menti árkok

Tartsuk be a közlekedési szabályokat, ne vezessünk gyorsan, és legyen meg a kellő követési távolság

Az elmúlt időszakban nagyobb útfelújítási munkálatok zajlottak és zajlanak jelenleg is Óbecse község területén. A tervdokumentáció részeként az út menti árkokat is kitisztították, egyes részeken azonban mélyebbre ásták azokat, közelebb az aszfalthoz. A közösségi médiában többször olvashatók olyan bejegyzések, amelyekben a polgárok felháborodásukat fejezik ki a balesetveszélyes utak miatt, hiszen többször is előfordul, hogy a személygépkocsik az út menti árokban kötnek ki. A legutóbbi ilyen bejegyzéseket az Óbecsét Péterrévével összekötő úttal kapcsolatban írták. Mgr. Fehér László közlekedésbiztonsági szakember óvatosságra inti a járművezetőket, hiszen – mint mondja –, ha a közlekedési szabályokat betartjuk, nem kell tartanunk a balesettől.

– Mindennek megvan a miértje, az úttervezők határozzák meg azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek a közlekedés biztonságát, az utak kiépítését szabályozzák. Ezeknek az árkoknak igen fontos a szerepük. Céljuk, hogy megőrizzék az út stabilitását, levezetve róla a vizet. A Péterrévei útról tudni kell, hogy lápos területen fekszik, ezért bizonyos időközönként újítani kell, mert megül. Azért is mélyebb az árok, hogy ne csak az útról vezesse le a csapadékot, de az út menti földet se áztassa fel, mert az is kárt tesz az aszfaltban. Tény, hogy kicsit közelebb van az árok az úttesthez, a törvény szerint legalább egy méteres távolságot kellene hagyni a kettő között. Azonban a törvény azt is meghatározza, hogy az úttesten kell haladni, nem mellette. Tehát ha a szabályokat betartva, figyelmesen és óvatosan vezetünk, nem történik meg az, hogy leszaladunk az útról. Közlekedésbiztonsági szempontból azt mondhatom, hogy működik, nem nedves az út, jól lehet haladni rajta. Ellenben, ha már megtörténik a baleset, nagyban növeli a következményeket. Egy olyan útszakaszon, ahol nincsenek ilyen árkok, ha le is térünk az útról, megúszhatjuk kisebb kárral, és nem történik nagyobb baj, főleg erre felénk, ahol sík a terep. Azonban, ha egy ilyen árokban kötünk ki, az a járműben is nagy károkat okozhat, nem beszélve a járművezetőről, az utasokról. Az alapvető posztulátumból kell kiindulni: az úttesten kell haladni, tehát úgy kell vezetni, hogy annak ne legyen következménye – fogalmazott Fehér László, aki azt is hozzátette, hogy az utak mellett lévő árkoknak pszichológiai előnyük is van. 

– Amikor vezetés közben szélesebb a tér, akkor úgy érezzük, gyorsabban is haladhatunk, ha szűkebb a terünk, az korlátoz bennünket, nem érezzük a teljes biztonságot, és lassítunk. Talán megoldás lehetne egyes részeken a korlát elhelyezése, de akkor megint ott lyukadunk ki, hogy vakmerőbben vezetünk, és a korlátba is csapódhatunk, az pedig nagy károkat okozhat nemcsak testi épségünkben, hanem a kocsinkban egyaránt. Ki kell emelnem, hogy a környékünkön nagyon jók az utak a legutóbbi rekonstrukció után, ez is arra sarkallhatja a járművezetőket, hogy gyorsabban haladjanak. Ez egy ördögi kör. A lényeg mindig az, hogy betartsuk a közlekedési szabályokat, ne vezessünk gyorsan, és legyen meg a kellő követési távolság – magyarázta a szakember.

Fehér László felhívja a figyelmet arra, hogy a mezőgazdasági munkálatok megkezdésével előfordulhat, hogy sár kerül az utakra. Erre is kellőképpen ügyelniük kell a közlekedés résztvevőinek.

– Tartomány-szerte sok pénzt fektettek az úgynevezett kerékrázókba, amelyek, mint azt a nevük is mondja, lerázzák a sarat a munkagépek kerekeiről. Ha a sár mégis felkerül az útra, akkor a járművezetőnek oda kell figyelnie, nehogy ráhajtson, mert olyan hatása van, mintha a jégre futna rá. Csúszós a felület, ami beékelődik a gumiabroncs és az útfelület közé. Lassan haladva még át tudunk menni rajta, nagy sebességgel azonban igen veszélyes. Ilyenkor lényeges, hogy ne veszítsük el a hidegvérünket. Azt tanácsolom minden járművezetőnek, hogy szabályosan haladjon, kis sebességgel, de ha megtörténik a baj, ne fékezzen hirtelen, és ne rántsa el a kormányt – hangsúlyozta Fehér László.

Nyitókép: Veszélyesek lehetnek az út menti árkok (Fotó: Kancsár Izabella)