2024. július 20., szombat

Kevés pénz jut könyvekre

Új programok az óbecsei Népkönyvtárban

Pályázati forrásokból igyekszik bővíteni a könyvállományát az óbecsei Népkönyvtár, ugyanis az önkormányzati költségvetésből a könyvbeszerzésre elkülönített összeg nem változott, annak ellenére, hogy a könyvek ára az elmúlt időszakban növekedett. Az éves költségvetésből az erre a célra szánt összegből részlegenként alig több mint 30 új magyar nyelvű irodalmi alkotás kerül az intézmény polcaira.

– A könyvbeszerzés terén folyamatban van egy 500 ezer dináros könyvvásárlás lebonyolítása. Ebből az összegből próbálunk beszerezni mintegy 300 új könyvet szerb és magyar nyelven. Ez az összeg azonban nem elegendő az éves állomány gyarapítására, mivel a főépületben lévő felnőtt- és gyermekosztály mellett még három településen, Péterrévén, Bácsföldváron és Radičevićen is van részlegünk, és sajnos a könyvek is megdrágultak. Átadtuk a pályázatot az illetékes tartományi titkárságon a könyvvásárlás támogatására, és számítunk a művelődési minisztérium éves szintű kiírására is – közölte Lovas Đijanta, az óbecsei Népkönyvtár igazgatónője.

Az intézmény az idén új programmal is készült, amelynek keretében az olvasók véleményét és kívánságait figyelembe véve szervezik meg az író-olvasó találkozókat.

– Az elmúlt időszakban és most is igyekszünk figyelni olvasóink igényeire. Ennek kapcsán egy új ötlet született a jobb együttműködés céljából, amellyel lehetőséget adunk a polgároknak, hogy kiválasszák, kivel szeretnének találkozni intézményünkben író-olvasó találkozó formájában. Nyitottak vagyunk mindenféle javaslatra. Nemcsak a szépirodalomra gondoltunk, hanem más jellegű előadókat is javasolhatnak, azzal, hogy a hazai alkotókat részesítjük előnyben. Az érdeklődés felmérése folyamatban van – mondta az igazgatónő.

Az olvasók a könyvtár Facebook-oldalán tehetnek javaslatokat, vagy elküldhetik azt a maticna.becej@gmail.com e-mail-címre is. A programokat a központi intézmény mellett a fiókkönyvtárakban is megszervezik majd az érdeklődéstől függően. Az óbecsei Népkönyvtár munkatársai azt ígérik, hogy az idén is számos programmal kedveskednek nemcsak az olvasók, hanem minden érdeklődő számára, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Nyitókép: A lehetőségekhez mérten az idén is gyarapodik az óbecsei Népkönyvtár könyvállománya (Fotó: Kancsár Izabella)