2024. április 17., szerda

Húszezer helyett negyvenezer

Megduplázták az elsőszülött gyermekek támogatásának összegét Óbecsén

Az óbecsei önkormányzat a község elsőszülöttjei számára az eddigi húszezer dináros egyszeri juttatás helyett az idei évtől kezdve negyvenezer dináros egyszeri támogatást nyújt. Az erről szóló határozatot a községi képviselő-testület tegnap megtartott 45. ülésén fogadták el a képviselők.

– Az egyszeri támogatásra minden olyan édesanya jogosult, aki a szülés napjától számítva visszamenőleg legalább egy éve rendelkezik bejelentett lakcímmel Óbecse község területén. Nem feltétel, hogy az édesanya munkaviszonyban legyen. A támogatási kérelmet a községi hivatal 5-ös számú irodájában lehet benyújtani a szülés napjától számítva 90 napon belül. A kérelem mellé kötelezően mellékelni kell az újszülött születési anyakönyvi kivonatát, az édesanya személyi igazolványának fénymásolatát vagy a chippel ellátott leolvasott személyi igazolványt, valamint egy igazolást a banktól, hogy a kérelmező érvényes bankszámlaszámmal rendelkezik. Az édesapa két esetben adhatja át a kérelmet: ha az édesanya elhunyt, vagy ha lemondott a gyermekéről. Mindkét esetben mellékelni kell az ezeket bizonyító dokumentumokat. Az óbecsei önkormányzat kiemelten fontosnak tartja a gyermeket vállaló családok további támogatását is, ezért egy egész programot dolgozott ki erre a célra. Az elsőszülött gyermekek támogatása mellett tavaly szeptember óta minden gyermek számára ingyenes az óvodai ellátás Óbecse község területén, továbbá az idén szeptembertől kezdve minden általános iskolába induló elsősnek a helyi önkormányzat gondoskodik majd a tankönyvekről. Fontos intézkedés még a középiskolások utaztatásának a támogatása, az egyetemistáknak járó községi ösztöndíj, valamint az önkormányzat személyi kísérőt alkalmaz a mozgássérült és a fogyatékkal élő gyermekek számára az óvodától egészen a középiskola végéig – fogalmazott Tóth Ferenc, az óbecsei önkormányzat demográfiai, népesedéspolitikai és szociális ügyekért felelős polgármesteri kabinetjének a tagja, és hozzátette, hogy Óbecse község önkormányzata 2015 óta nyújt egyszeri pénzbeli támogatást a gyermeket vállaló családok részére.

A képviselők az ülésen elfogadták még többek között a Komunalac, a Vodokanal és a Toplana közvállalatok 2024. évi ügyviteli terveit, valamint az említett vállalatoknak a községi költségvetésből származó pénzeszközök felhasználásának programjait. Napirenden szerepelt a Tisza Mente – Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. 2024. évi programjának, valamint a nagy darabos hulladék idei összegyűjtésének és elszállításának terve. Az ülésen a képviselők jóváhagyták a Toplana Közvállalat 2024–2028-as időszakra, valamint a 2024–2033-as időszakra vonatkozó közép-, illetve hosszú távú ügyviteli, stratégiai és fejlesztési tervét.

Nyitókép: Ülésezett az óbecsei községi képviselő-testület (Kancsár Izabella felvétele)