2024. április 14., vasárnap

Kiváló eredmények, színes programok

Sikeres évet zárt az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör

Harminchárom évvel ezelőtt, 1991 januárjában alakult meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, ahol a kilencvenes évek folyamán fokozatosan elindult a kultúrélet. A kezdeti nehézségek ellenére sorra alakultak a szakkörök: a társas tánccsoport, a néptáncegyüttes, a kézimunkaszakkör, a színjátszó csoport, a versmondók szakköre és a képzőművészek csoportja. Jelenleg mintegy 250-en tevékenykednek a kultúrkörben. Az egyesület elsődleges célkitűzése a kulturális élet megszervezése a város magyar ajkú polgárai számára, valamint a hagyományápolás, értékeink megőrzése, a tehetségek felkutatása, képzése és nevelése, továbbá a fiatalok tömörítése. Ricz Róberttel, a kultúrkör elnökével az egyesület tavalyi munkájáról és eredményeiről beszélgettünk.

– A legfiatalabb tagjaink három, három és fél évesek, a legidősebbek pedig nyolcvan év körül járnak. A legnépesebb a néptáncszakosztály, ahol több korcsoportban folyik a szakmai munka heti rendszerességgel Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs vezetésével. A népzenei és népdalszakosztályunk is igen népes, a Botra férfikórus és a Dúdoló asszonykórus mellett a Szelence énekegyüttes és a gyermekcsoportok is aktívak, emellett szólistákkal és duókkal is foglalkozunk. A társas- és moderntánc-csoport öt korcsoportja tevékenykedik, amelyeket Horvát Sárkány Krisztina irányít, segítője pedig Gulyás Bognár Renáta, Milinkov Jasmina és Kovács Emese. Ezenfelül a Szivárvány festő- és a Búzavirág kézimunkacsoport működik még a kultúrkör keretében. A tavalyi év során is számos rendezvényt tartottunk meg. Ünnepi műsort szerveztünk a magyar kultúra napja alkalmából, a farsangi időszakban Maskarádét a gyermekek részére, a Petőfi-szobornál alkalmi műsorral és koszorúzással emlékeztünk meg az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról, továbbá Petőfi velünk él címmel irodalmi és képzőművészeti pályázatot hirdettünk meg a gyerekek részére. Húsvéti és karácsonyi kézműves foglalkozásokat szerveztünk, megtartottuk a költészetnapi szavalóversenyünket, amelyre 136 szavaló jelentkezett be az egész község területéről. Festőnapot tartottunk, ahová a Szivárvány festőcsoportunk vajdasági barátait hívtuk el, a gyermekhét alkalmából pedig színes programmal kedveskedtünk a legkisebbek számára. A Táncparádé című rendezvényünkön vajdasági moderntánc-csoportok léptek fel, a kétnapos Szent István-napi rendezvényünkre tavaly több ezren látogattak ki. Az adventi irodalmi és képzőművészeti pályázatunk is tömeges volt. Júniusban dupla telt házas évadzárót, december 26-án pedig szintén dupla telt házas karácsonyköszöntő műsort tartottunk, csaknem hétszáz nézővel. A nyár folyamán megtartottuk a IV. Közös Kincseink elnevezésű néptánctábort, az V. Szóval, rímmel, színházzal című drámatábort, ünnepi műsorral emlékeztünk meg a Dúdoló énekegyüttes 15. születésnapjáról, megszerveztük a tolerancianapi szavalóversenyt, valamint a Szivárvány festőcsoport és a Búzavirág kézimunkacsoport karácsonyi, év végi kiállítását is. 2023-ban is társszervezői voltunk a 26. Kőketáncnak és a 9. Örökségünknek, Fábry Sándor estjén pedig több mint háromszázan vettek részt – magyarázta Ricz Róbert.

Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke (Fotó: Kancsár Izabella)

Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke (Fotó: Kancsár Izabella)

Az óbecsei közönség színdarabokat is láthatott tavaly a Petőfi kultúrkör színpadán. Budinčević Krisztián A kellékes című darabját mutatta be, valamint a Karinthy ihlette Koponyám, körülbelül című előadást is megtekinthették az érdeklődők. A szegedi Mandula Színház Mit űsz ott, Jankó? című színdarabját hozta el Óbecsére, továbbá A dzsungel könyve című musicalt is láthatta a nagyérdemű a Csongrádi Színtársulat előadásában. Emellett bábelőadásokat is szerveztek a gyermekek részére. A kultúrkörben tevékenykedő csoportok számos rendezvényen bemutatkoztak a 2023. év során, és szép eredményekkel tértek haza a hazai és a külföldi megmérettetésekről egyaránt.

– A Botra férfikórus, a Dúdoló énekegyüttes és a Szelence énekcsoport az év elején bemutatkozott Temerinben a VI. Zengő Délvidék című rendezvényen, ezenfelül Topolyán is felléptek, továbbá Óbecsén a Magyar Szó élőújságján, a Durindón Magyarcsernyén, Moholon, Csókán Aranypáva díjat nyert a Dúdoló énekcsoport és a Botra férfikórus. Emellett bemutatkoztak még Bácskossuthfalván, Gunarason és Mórahalmon is. A gyermekénekcsoportok, -kettősök és -szólisták a ludasi népzenei vetélkedőről öt arany minősítéssel, a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőről pedig nyolc arany és kiemelt arany minősítéssel tértek haza, Topolyán pedig a Kodály: Kősziklánk az ősi magyar dal elnevezésű népzenei vetélkedőn nyolc díjat szereztek. A néptáncosok kiemelt arany, arany és ezüst minősítéseket gyűjtöttek a Kőketáncon, kiemelt arany minősítést szerzett a Kisbekecs táncegyüttes Szegeden, a XXXI. Országos Gyermek- és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, Horgoson pedig, a XII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny elődöntőjén a Kisbekecs táncegyüttes ezüst minősítést, a Csicsörke énekcsoport pedig kiemelt arany minősítést kapott. A táncosok felléptek még Zentán, Péterrévén, a Gyöngyösbokrétán, Topolyán a Vajdasági Magyar Tácháztalálkozó és Sokadalom elnevezésű rendezvényen, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete fennállásának 30. évfordulóján, Eszéken, Dunaszentbenedeken, illetve a XI. Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncversenyen. A Kiscimbora táncegyüttes a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán kiválónak minősült címet nyert december elején. A Szivárvány festőcsoport tagjai többek között Adán, Kisoroszon, Nagybecskereken, Tiszatarróson, Újvidéken, Noszán, Topolyán, Temerinben és Tordán jártak, de kiállítása is volt a csapatnak az óbecsei Városi Színház Kör Galériájában. A modern táncosok is sok helyen bemutatkoztak: jártak Olaszországban, de felléptek Moholon, Péterrévén, Bácsfeketehegyen és Soroksáron. Magyarkanizsán, az Euro Show Dance Fest elnevezésű nemzetközi táncversenyen az első helyet szerezte meg a junior csapat, Zágrábból pedig három aranyéremmel tértek haza a felnőtt csoport tagjai – számolt be a Petőfi kultúrkör elnöke a szakcsoportok tavalyi eredményeiről.

A tavalyi adventi képzőművészeti pályázat díjazottjai (Fotó: Kancsár Izabella)

A tavalyi adventi képzőművészeti pályázat díjazottjai (Fotó: Kancsár Izabella)

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör sikeresen együttműködik más helyi civil szervezetekkel, illetve intézményekkel is.

– Egymásra vagyunk utalva, kisegítjük egymást, vannak közös pályázataink, egy-egy rendezvényt közösen tartunk meg. Az óbecsei Népkönyvtárral dolgozunk együtt, a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközponttal, a Bóbita Óbecsei Nagycsaládosok Egyesületével, a Fokos Civil Szervezettel, a Than Emlékházzal és a benne működő szervezetekkel, a Katicabogár Egyesülettel, a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Körrel és a Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesülettel is – fejtette ki Ricz Róbert, és hozzátette, hogy egy ilyen nagy, szerteágazó és sikeres egyesület működéséről nem könnyű anyagilag gondoskodni. 

A tavalyi drámatábor résztvevői és a csoportvezetők (Fotó: Kancsár Izabella)

A tavalyi drámatábor résztvevői és a csoportvezetők (Fotó: Kancsár Izabella)

– Az óbecsei önkormányzat a legnagyobb támogatónk, amellyel a 2023. évre négymillió dináros támogatási szerződést írtunk alá. Ebből az első részt október 19-én utalták át. Addig nehezen találtuk fel magunkat, hiszen a közüzemi számlákra, a három munkaviszonyban lévő munkás fizetésére, a csoportok működésére és utaztatására, a sok-sok rendezvényre valahonnan elő kellett teremteni az eszközöket. A programjaink nagy részét pályázatokból valósítottuk meg. Támogatónk volt a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a VM4K, a Nemzeti Kulturális Alap és a Csoóri Sándor Program is, de óbecsei és környékbeli vállalkozók, kisiparosok is támogatták munkánkat. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a támogatóinknak – fogalmazott az egyesület elnöke. 

Táncos lányok sikere Zágrábban (Fotó: az egyesület archívuma)

Táncos lányok sikere Zágrábban (Fotó: az egyesület archívuma)

A 2024. év első harmadára is elkészült már a kultúrkör programterve. Az év elején a színdarabokon lesz a hangsúly: január 21-én, a magyar kultúra napja alkalmából A hentes című darabot nézheti meg a nagyérdemű Magyar Zsófia és Budinčević Krisztián, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata színészeinek előadásában. Február 2-án, pénteken este a Szabadkai Népszínház Nem élhetek muzsikaszó nélkül című nagysikerű darabját láthatja az óbecsei közönség, majd a Palicsi Színjátszó Grund Valahol Európában című előadását tekinthetik meg. Ezenfelül lesznek bálok is, és a tervek szerint különféle képzéseken vesznek részt a szakcsoportok tagjai. 

Nyitókép: A Petőfi kultúrkör társszervezője a Kőketáncnak (Fotó: Kancsár Izabella)