2024. június 21., péntek
AUTÓMENTES ÉRETTSÉGI

A Közlekedésbiztonsági Ügynökség az idén ötvenhat önkormányzatban kampányol

A Szerb Köztársaság Közlekedésbiztonsági Ügynöksége Autómentes érettségi címmel az idén is meghirdette az ilyenkor szokásos kampányát azzal a céllal, hogy országszerte felhívja a középiskolás végzősök figyelmét arra, hogy ne vezessenek az érettségi bálra. Ez a kampány még 2014-ben indult, a kragujevaci tragédia után, amikor egy csoport érettségiző meghalt egy közlekedési balesetben.

A ballagási estek közeledtével az ügynökség felkérte az önkormányzatokat, hogy kapcsolódjanak be a kampányuk tevékenységébe, amelyre összesen 56 önkormányzat jelentkezett, köztük Nagykikinda is.

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos közlekedési magatartás fontosságára, különösen az érettségi bálok idején, ilyenkor ugyanis gyakori az alkoholfogyasztás. A kampányon keresztül a fiatalok tájékoztatást kapnak a veszélyes közlekedési magatartás kockázatairól, és azok elkerülésének módjairól, azzal a szándékkal, hogy a fiatalok körében csökkentsék a közlekedési balesetek számát.

Évente egyébként majdnem száz fiatal veszti életét közlekedési balesetekben Szerbiában, és körülbelül 6100-an sérülnek meg. Ezek a statisztikák azt mutatják, hogy szinte minden hétvégén két fiatal meghal, és naponta tizenhét fiatal megsérül.

A Szerb Köztársaság Közlekedésbiztonsági Ügynöksége a következő időszakban országszerte tart fórumokat a kampányhoz csatlakozott önkormányzatokban.