2024. április 21., vasárnap

Lezárult az első osztályba indulók beiratkozása

A nagykikindai község területén a február 1-e és 15-e közötti időszakban sikeresen lezajlott az elsősök beíratása a területileg, illetve körzetileg legközelebb eső általános iskolába. Farkaš Tihomir, a nagykikindai általános iskolák igazgatóiból álló szervezet elnöke, illetve a Žarko Zrenjanin Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a városban található hat általános iskolába összesen háromszázhuszonkettő elsőbe induló gyermek iratkozott be.

– Hálásak vagyunk a szülőknek a megértésükért, akik felismerték, hogy mennyi előnyt jelent mindenki számára az iskolák körzetileg történő felosztása, s nagyon kevés kérvény érkezett arra vonatkozóan, hogy a gyermeket egy másik iskolába írathassák. Ennek a rendszernek köszönhetően az iskolákban szeptembertől mintegy azonos számú elsős indul el minden osztályba, és ezáltal az oktatói-nevelői munka is színvonalasabb lehet, továbbá kikerülhetjük azt is, hogy a tanítók, illetve később a tanárok is technológiai felesleggé váljanak – mondta Farkaš, majd hozzátette, hogy a beiratkozásnak ezt a modelljét utoljára tizenkét évvel ezelőtt alkalmazták.

Az igazgatótól megtudtuk azt is, hogy a Szent Száva, a Vuk Karadžić és a Žarko Zrenjanin Általános Iskolákban három-három párhuzamos szerb nyelvű tagozatot, a Jovan Popović és a Đura Jakšić Általános Iskolákban két-két párhuzamos szerb nyelvű tagozatot, a Fejős Klára Általános Iskolában pedig egy szerb és egy magyar nyelvű tagozatot nyitnak, ahol hét magyar diák lépi át először az iskola kapuját.

A Fejős Klára Általános Iskola egyébként az egyetlen olyan oktatási intézmény Nagykikindán, ahol a magyar gyermekek anyanyelvükön végezhetik el az általános iskolai tanulmányaikat.

Nyitókép: Farkaš Tihomir, a nagykikindai általános iskolák igazgatóiból álló szervezet elnöke, illetve a Žarko Zrenjanin Általános Iskola igazgatója (Fotó: Vidács Hajnalka)