2024. április 18., csütörtök

Közszemlén az új repülőtér tervezete

A nagykikindai önkormányzat az elmúlt időszakban nyilvános közszemlére bocsátotta a helyi repülőtér megépítésének tervezetét, a polgárok február 9-éig tekinthetik meg.

Korábbi bejelentések szerint az új repülőtér Nagykikindától délnyugatra, a Basahíd felé vezető út közelében lesz, a már meglévő Draxler-tanya sport- és mezőgazdasági repülőterénél. Az itt lévő, füves kifutópálya már nem elégíti ki a civil utasforgalom követelményeit.

Az eKapija portál szerint az új repülőtérnek egy 1200 méter hosszú és 30 méter széles kifutópályája lesz, amelyet később bővíteni lehet majd úgy, hogy 15–24 méteres szárnyfesztávolságú repülőgépek is leszállhassanak. A népszerű, ATR-72-es, légcsavaros, utasszállító repülőgépet vették alapul, legnagyobb „vendégként” pedig a Hercules C–130-as, felszálláskor csaknem 80 tonnás teherszállító repülőgépet. A komplexum északkeleti részére egy 30 méter magas irányítótornyot és egy iroda- és utasfogadó épületet terveznek, valamint repülőhangárokat és parkolókat. A létesítmény 4,6 hektáron épül ki, helikopter-leszálló részt is kialakítanak. Az említett irodaházban helyet kapnak a vámszervek, a rendőrség, a fuvarozók kirendeltségei, de lesz vendéglátóipari része is. Tervben van továbbá a repülőtér bekötőútjának kiépítése az országútig és egy háromágú útkereszteződés megépítése, parkolóhelyekkel.

A repülőtér légi összeköttetést tesz majd lehetővé az észak-bánáti körzet és a niši, verseci, belgrádi, podgoricai, tivati és még néhány kelet-európai állam repülőtereivel, emellett alkalmas lesz postai küldeményszállításra, valamint idegenforgalmi és sportrendezvények megtartására is.

Nyitókép: Az új nagykikindai reptér tervezete (Facebook.com)